Siste
Foto: Cavan-Images/Shutterstock

Spørsmål og svar om kontanter, minibanker, uttak og kort på Kanariøyene

Raske svar på spørsmål mange har om kontantuttak, minibanker, kort og valuta, samlet på ett sted. Så gjør vi ferien litt enklere.


Her har vi samlet svar på noen av de vanligste spørsmålene vi i Canariavisen får om bruk av kort, uttak av kontanter, valutakurser, minibanker og penger på Kanariøyene. 

Hvilken minibank bør jeg velge? 

Minibanker knyttet til en fysisk bank er tryggere om noe går galt, men de er ikke nødvendigvis billigst. I vår test havnet de fryktede Euronet-maskinene midt på gebyrtreet, mens Santander var dyrest. Caixa Bank vant vår pristest, men også Deutsche Bank (som ikke var med i vår test) får ofte skryt for å være billigst. 

 

Hva gjør jeg når minibanken spør om konvertering/conversion?

Får du tilbud om å ta ut i NOK? Takk nei! Nei, nei og atter nei. Om du takker ja får du veksklingskursen til banken, og denne er alltid dyrere enn kursen du får hos Visa og Mastercard. Noen minibanker forsøker å lure deg til å takke ja. Les det som står på skjermen før du trykker. 

Bør jeg ta med euro i kontanter når jeg reiser? 

Nei. Kursen du får på vekslingskontorer og i banker i Norge er dårligere enn på Kanariøyene. Unngå kontorene og ta ut i minibank når du kommer frem. 

Trenger jeg kontanter? 

Svært sjelden. De fleste steder aksepterer kort på Kanariøyene. Noen steder krever minstekjøp på 10 euro for å betale med kort, og enkelte tjenester slik som å leie solsenger kan også foregå kontant. Enkelte taxisjåfører setter seg også på bakbeina og påstår at kortterminalen «ikke virker». Det er derfor greit å ha litt kontanter i lommeboka. 

Burde jeg ta ut kontanter med debetkort eller kredittkort?

Kontantuttak med kredittkort har i mange tilfeller rente fra dag én, også om kortet er gebyrfritt. Derfor bør du bruke debetkortet til å ta ut kontanter. Om du vil bruke kredittkort til kontaktuttak bør du først sjekke med banken din om hvilke betingelser som gjelder. 

Burde jeg betale med debetkort eller kredittkort? 

Det er gjerne sikrere å betale med kredittkort. Om det blir stjålet er det ofte enklere å få nødkort, og tyven får ikke tilgang på et kort som er knyttet til bankkontoen din. Er det gebyrfritt sparer du også mye på gebyrene ved varekjøp. Ha debetkortet liggende i hotellsafen som nødkort og til kontantuttak. 

Er minibankene på Kanariøyene trygge? 

Ja, de fleste minibankene på Kanariøyene er trygge. Likevel må du være obs på mulig svindel, slik som kameraer over tastaturet. Du bør også være forsiktig om minibanken står i et lite trafikkert eller mørkt område. Se deg rundt før du tar ut penger og ikke la noen komme for nært på. Unngå å telle pengene ved minibanken, men skjul de raskt og oppbevar de på et trygt sted.

Vær også obs på at enkelte minibanker spør opptil flere ganger om du ønsker konvertering - gjerne mens de endrer språk og flytter rundt på eller endrer fargen på knappene for å lure deg til å godta skyhøye gebyrer. 

Hvor mye kan jeg ta ut på en gang? 

Det varierer basert på hvilket kort du bruker og hvilken minibank du velger. De fleste har uttaksgrense på 500 - 800 euro per gang. 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.