Stadig bedre smittesituasjon på Gran Canaria - nå kommer lettelsene


Fra midnatt 10. september er kommer det lettelser i smittevernsreglene på Gran Canaria, når øya går fra rødt til gult nivå.

Tenerife og Fuerteventura vil være på rødt nivå (nivå 3), Gran Canaria på gult nivå (nivå 2), Lanzarote, La Palma, La Gomera og El Hierro på grønt nivå (nivå 1).

Vi gjør oppmerksom på at denne saken omtaler de lokale reglene for smittevernstiltak på Kanariøyene. Det er lokale smittenivåer vi henviser til med «nivå».

Les mer om hvilke regler som gjelder på Gran Canaria lenger ned i saken.

Smittetrykket på vei ned

Smittetrykket har gått stadig nedover på Gran Canaria de siste ukene og synker også på øygruppen generelt.

Siden 1. september har 7868 nye smittetilfeller blitt påvist, som er en nedgang på 28% sammenlignet med uka før.

Smittetrykket per 100 000 innbyggere de siste sju dagene har også gått ned med rundt 30% sammenlignet med forrige uke.

Kanariøyene har nå det tredje laveste smittetrykket per 100 000 innbyggere på sju dager i Spania.

Samtidig ligger øygruppen helt på gjennomsnittet hva antall innlagte med Covid-19 angår. Coronapasienter tar opp 4,51% av sykehusplassene og 14,36% av intensivplassene.

19 mennesker har mistet livet som følge av Covid-19 og sykdommens komplikasjoner den siste uka. Det er en økning på 2 dødsfall, sammenlignet med forrige uke. Ser vi på hver øy var det bare på Tenerife antallet dødsfall økte, etter at 12 mennesker har mistet livet den siste uka.

Andelen innlagte på intensivavdeling som er vaksinert har økt. Tidligere i august var rundt 77% av alle intensivpasienter med Covid-19 uvaksinerte. Dette har nå gått ned til 60% på intensivavdelingene.

63% av de som ble innlagt med Covid-19 hadde ingen underliggende sykdommer. Dette tallet øker til 83,3% for uvanksinerte.

Tall fra Helsedepartementet på Kanariøyene viser at uvaksinerte har 3,5 ganger så høy sjanse for å bli smittet, sammenlignet med fullvaksinerte.

Smitteraten hos uvaksinerte var 87,1 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste sjuk dagene, mens dette faller til 24,9 tilfeller hos de fullvaksinerte.

Dette er reglene som gjelder på Gran Canaria fra midnatt, 10. september

Hvor mange kan jeg møte?

På Gran Canaria kan man maks møtes åtte personer, hvis ikke alle bor i samme husstand.

Er det portforbud på Gran Canaria?

Nei. Du har full bevegelsesfrihet på Gran Canaria og alle de andre Kanariøyene, døgnet rundt.

Kapasitetsbegrensninger

  1. I butikker og kjøpesentre er kapasiteten redusert til 33%.
  2. Utendørs marked er begrenset til 75% kapasitet utendørs for faste markeder. Sporadiske markedsarrangementer kan ikke avholdes. Innendørs er kapasiteten 50%.
  3. Kirker og andre religiøse samlingsplasser er redusert til 50%.
  4. Begravelser og minnestunder er også redusert til 50% kapasitet.
  5. Hoteller:
  6. Fellesområder uten spisetilbud: 50% kapasitet, grupper på maks 6 personer
  7. Fellesområder med spisetilbud eller annen servering: 50% kapasitet og 4 personer per bord.

Uteliv

Stengetiden for utesteder er 02:00. Diskoteker og karaokebarer må holde stengt. Kapasiteten innendørs er begrenset til 50%.

Butikker har ikke lov til å selge alkohol etter kl. 22:00.

Store fester, festivaler og lignende arrangementer er ikke lov. Det er ikke lov å samles i store grupper utendørs. Inntak av alkohol på offentlig sted, slik som parker, strender ol. er forbudt.

Restauranter

Uteservering har 75% kapasitet med maks åtte gjester per bord. Innendørs er kapasiteten begrenset til 50%, og alle gjester inne må registrere seg med fullt navn, ID-nummer og tid for besøket for å bidra til smittesporing.

Kollektivtransport

Kapasiteten er begrenset til 50%. Alle må bruke munnbind. Spising, drikking, roping, sang eller snakking mellom passasjerer eller i mobilen er forbudt.

I taxier kan alle setene være i bruk, inkludert setet foran. Alle må bruke munnbind.