Siste
Foto: Envato Elements

Stadig flere kvinner utsettes for familievold på Kanariøyene

Antallet henvendelser økte kraftig.


Antallet henvendelser til krisetjenesten for kvinner økte med 17% i 2023, sammenlignet med i 2022. 

Det siste året har det også vært flere drap – fem i alt.

Hayate, en 46 år gammel kvinne, ble drept av sin tidligere partner i Adeje, til tross for at hun hadde anmeldt ham 25 dager tidligere.

Overfallet fant sted foran deres barn, hvorav den 16 år gamle sønnen forsøkte å forsvare moren og ble lettere skadet i prosessen.

En nabo grep inn og stoppet gjerningsmannen til politiet ankom, men kunne ikke forhindre det fatale utfallet.

To måneder etter Hayates død, ble en 85 år gammel kvinne myrdet av sin nevø i Las Palmas.

42 år gamle Rebeca ble også funnet drept av sin partner i et hotellrom på Fuerteventura.

I La Laguna ble en 91 år gammel mann arrestert for å ha slått sin 92 år gamle kone ihjel.

I september i år ble en 40 år gammel mann tiltalt for drapet på sin 64 år gamle svigermor på Gran Canaria. Angivelig skal motivet ha vært å rane kvinnen, ifølge politiet. 

17% økning

Så langt i år har krisesenteret for kvinner utsatt for familievold mottatt 14 228 samtaler. Det var en økning på 17% fra i fjor, og tilsvarer i gjennomsnitt 46 varsler om vold daglig. 

Ifølge krisesenteret kommer 40% av varslene fra offeret selv, mens 25% kommer fra vitner og 20% fra andre institusjoner. 

I 75% av tilfellene er gjerningspersonen partneren eller eks-partneren. Omtrent halvparten av varslene gjelder fysisk vold.

Trenger du hjelp?

Dersom man blir utsatt for familievold kan man ringe telefon 016. Linjen er åpen alle dager, 24 timer i døgnet, og tilbyr hjelp på 52 ulike språk. Du kan også sende e-post til [email protected] eller melding på WhatsApp til  +34 600 000 016.

Er du mindreårig kan du også kontakte ANAR-stiftelsen på +34 900 20 20 10 på Kanariøyene. 

Trenger du noen å snakke med? 

  • Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med.
  • Sidetmedord.no er en nettjeneste drevet av Hjelpetelefonen. På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller ansatte veiledere.
  • Kirkens SOS Norge er en døgnåpen tjeneste på telefon og internett. Kirkens SOS tilbyr et lyttende medmenneske, som gir støtte og trøst i møte med den smerten som formidles.
  • Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFFS). Her kan du henvende deg om du har tanker om selvskading eller selvmord, eller ønsker råd for hvordan du kan hjelpe en venn.