Siste

Stadig flere regioner innfører maskepåbud overalt


Å bruke ansiktsmaske selv om sikkerhetsavstanden kan overholdes er snart obligatorisk for mer enn halvparten av innbyggerne i Spania.

Til nå har 9 av 17 regioner i Spania enten kunngjort eller allerede godkjent pålegg om maskebruk til enhver tid når man befinner seg på offentlig plass. Dette gjøres som følge av en rekke nye utbrudd av coronaviruset i Spania den siste tiden.

Loven som regulerer smitteverntiltakene i den nye normalen gjorde bruk av munnbind obligatorisk når man ikke kan overholde sikkerhetsavstanden på 1,5 meter i offentlig rom, innendørs der mennesker samles, og på kollektivtransport.

Nå har imidlertid flere regioner i landet valgt å innføre obligatorisk maskebruk i offentlig rom, enten sikkerhetsavstanden kan overholdes eller ikke. I Catalonia ble dette gjort som svar på utbruddene i Lleida.

Kraftig kritikk

24 timer senere innførte Balearene obligatorisk maskebruk med visse unntak. Dette ble møtt med kraftig kritikk fra turismesektoren på øygruppen, og flere merket en brå oppgang i antallet avbestillinger etter at påbudet ble offentlig kjent.

– Dette kom på det verst tenkelige tidspunktet når Spania åpner seg for omverdenen. Nå har vi ikke gjort annet det siste døgnet enn å registrere avbestillinger, sier president i hotellkjede-assosiasjonen på Balearene, Gabriel Llobera til avisen Ultima Hora.

Bøter om man bryter påbudet

Forrige onsdag trådte dette påbudet i kraft, og krever at alle må bruke maske til enhver tid når de er utenfor sitt eget hjem. Det finnes likevel unntak, slik som når man er på stranden, bader i svømmebasseng, eller spiser og drikker på utesteder. Balearene er til tross for dette en av regionene med minst smitte i Spania.

Dersom man velger å trosse påbudet om munnbind når man er utenfor sitt eget hjem straffes dette med bøter på 100 euro, som er i overkant av 1000 kroner.

Flere fulgte etter

Kort tid etter kom den hardt rammede regionen Extremadura etter med et lignende påbud. Dette har igjen ført til at syv andre regioner i landet har fått fart på seg for å innføre maskepåbud. I Andalusia gjelder påbudet fra i dag, og myndighetene i regionen sier dette er for å unngå turistfobi hos lokalbefolkningen dersom turister ikke vil bruke maske.

Varierende smittetrykk

I dag har også flere andre regioner med varierende grad av smitte kunngjort at de vil gjøre bruk av maske påbudt i offentlig rom, også når sikkerhetsavstanden kan overholdes. Aragon og Murcia, som er hardt rammet av nye utbrudd hos sesongarbeidere og på grunn av importerte tilfeller innfører påbud, men også La Rioja, Navarra og Asturias, som har hatt meget lite smitte den siste tiden innfører påbud.

Kanariøyene vil ikke stramme inn

Talsmann for regjeringen på Kanariøyene, Julio Pérez, sa 9. juli at regjeringen på Kanariøyene ikke ser noen tegn til forverring i pandemien eller brudd på maskereglene som tilsier at de bør stramme inn på tiltakene.

Pérez understreker likevel at myndighetene følger nøye med på situasjonen i hele landet, spesielt med tanke på nye utbrudd.

– Utviklingen fortsatt positiv

Pérez forklarte under pressekonferansen at det ikke er noen nye utbrudd eller vekst i smitten på Kanariøyene, med unntak av immigrantene som har ankommet den siste tiden i småbåter.

– Ser vi bort fra disse episodene er utviklingen fortsatt positiv, sa han til den oppmøtte pressen.

Dette var imidlertid regjeringens standpunkt når kun to regioner i Spania hadde valgt å innføre et totalt maskepåbud. Dermed gjenstår det å se hvordan Kanariøyenes regjering velger å forholde seg til den siste utviklingen.