Et Royal Air Maroc-fly. Foto: Andrea Tabanelli, CC BY-SA 4.0

Stopper hjemsendelser til Marokko


Flyvninger med migranter som skal utvises fra Spania til Marokko har stoppet opp.

Det var Marokko som krevde dette, da de har stengt luftrommet for flyvninger fra Spania og Frankrike for å begrense spredningen av Covid-19 siden 30. mars.

Siden slutten av desember har rundt 80 migranter blitt hjemsendt til Marokko fra Kanariøyene hver uke, men ingen fly har gått siden luftrommet ble stengt, ifølge nyhetsbyrået Efe.

På ubestemt tid

Foreløpig er det ikke fastsatt noen dato for når flyene kan begynne å gå igjen, men selskapet Royal Air Maroc som opererer flyvningene med migranter har kunngjort at de stanser flyvninger til og fra Spania og 16 andre land frem til tidligst 21. mai.

Siden desember har det gått fire ukentlige avganger fra Gran Canaria til El Aaiún i Vest-Sahara. Dette området er okkupert av Marokko.

Kilder i det nasjonale politiet har bekreftet overfor nyhetsbyrået Efe at hjemsendelsene til landet nå har stoppet opp.

Til nå har migranter som skal utvises blitt plassert på et av to lukkede mottak på øygruppen dersom de ikke blir hjemsendt innen 72 timer.

30 000 migranter

Siden migrantkrisen på Kanariøyene startet høsten 2020 har det kommet over 30 000 irregulære migranter i båt fra Afrika til Kanariøyene.

Dette har ført til et stort press på mottaksapparatet, og rundt 7000 migranter er innlosjert i midlertidige migrantleirer og mottak på Kanariøyene.

Ifølge en rapport fra den spanske flyktninghjelpen CEAR var 52% av migrantene som har kommet til Kanariøyene i båt fra Marokko.