Foto: CEST Tenerife

Stor demonstrasjon på Tenerife: krever at turister testes for Covid-19


Hundrevis av kjøretøy har samlet seg på rekke og rad utenfor hovedkvarteret til Kanariøyenes president på Tenerife. De krever PCR-prøver for alle reisende og turister som kommer til øygruppen.

Demonstrasjonen med slagordet «Test Ya!» er promotert av interessegruppen for bedriftseiere og profesjonelle, CEST.

Rekken med biler startet i Adeje klokken 11:30 og ankom en time senere ved presidentens hovedkvarter. Her leses det opp kravene fra demonstrantene.

Presidenten i CEST, Roberte Ucelay, sier til media at initiativet tar sikte på å understreke det umiddelbare behovet for at Kanariøyene får teste reisende ved ankomst gratis ved flyplasser og havner.

Kanariøyene må lede an

Ucelay sier Kanariøyene må lede an for at dette skal bli mulig fordi de europeiske landene ikke har koordinert en slik innsats for å gjøre reiser tryggere.
Et manifest som er lest opp under demonstrasjonen er signert av femten assosiasjoner som advarer mot konsekvensene dersom testing av turister ikke kommer på plass.

Manifestet sier blant annet at øygruppen vil lide under den verste økonomiske og sosiale krisen siden midten av forrige århundre.

Tiltakene holder ikke

Demonstrantene mener at tiltakene som har blitt iverksatt allerede ikke holder, og krever at Kanariøyenes regjering umiddelbart tar de nødvendige avgjørelsene som skal til for at tilliten til øyene som en turistdestinasjon opprettholdes.

Ønsker digitalt register

I tillegg til gratis PCR-prøver for alle reisende krever demonstrantene at turister på frivillig basis bør registreres i et digitalt register. De foreslår også at kanariske myndigheter må utstede QR-koder i likhet med de den spanske stat har innført, slik at smittesporing lokalt kan foregå mer effektivt.

Snart 4000 underskrifter

CEST og andre assosiasjoner har reagert kraftig på at sentrale myndigheter fremdeles nekter å la Kanariøyene teste turister på flyplasser. Det massive oppmøtet kaller CEST et bevis på at disse kravene har full støtte i befolkningen.

Så langt har CEST levert 1544 signaturer på papir og 2322 digitale signaturer til kanariske myndigheter, og har dermed samlet inn snart 4000 signaturer på kravet.