Siste
Etterspørselen etter reiser i sommer, høst og vinter øker. Foto: Canariavisen

Stor pågang: –⁠ Mange forbereder seg til å reise til varmere strøk


Stadig flere nordmenn begynner å planlegge reiser til Spania og Kanariøyene i sommer og høst. Foreløpig er det fremdeles innenlands som gjelder for de fleste, men flyselskapene merker nå økt pågang på destinasjoner ved Middelhavet i sommer.

– Generelt kan jeg si at det er et klart oppdemmet behov for reiser og mange som gleder seg til å oppleve verden igjen. Det er stor pågang i disse dager for å booke flybilletter for ferie i sommer og høst, og fremfor alt er det ferier i Norge og til Middelhavet som er populært, forteller pressesjef i SAS, John Eckhoff, til Canariavisen. 

I sommer er  de spanske byene Alicante og Malaga populære, mens byer som Bødø og Tromsø troner på innenriksrutene.

– Denne sommeren er det først og fremst innenlandsreiser som tiltrekker seg reisende, men nå ser SAS også økt etterspørsel etter reiser til destinasjoner rundt Middelhavet. Bookingen til Sør-Europa har økt, og en gjennomgang fra SAS viser at Alicante, Malaga og Nice er de mest populære destinasjonene rundt Middelhavet i sommer, sier Eckhoff.

– Innenlands topper Bodø, Tromsø og Narvik listen. Det er også en økt etterspørsel etter London, New York og Brussel, noe som indikerer en økt etterspørsel etter forretningsreiser.

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier pågangen for reiser er stor både i sommer, høst og vinter. Foto: SAS

Dette er nordmenns favorittreisemål utenfor Norge i sommer, ifølge SAS: 

  1. Stockholm
  2. Alicante
  3. Malaga
  4. London
  5. Brussel
  6. Reykjavík
  7. New York
  8. Nice
  9. Frankfurt
  10. Aten
Til høsten tar etterspørselen seg også opp for Kanariøyene, forteller Eckhoff.

– For høstturer til varmere breddegrader er det størst etterspørsel etter Las Palmas, Alanya og Alicante og landene rundt Middelhavet.

Det populære familiehotellet Sunwing i Arguineguín på Gran Canaria. Foto: Jenny Unnegård/Ving

Ving flyr i juni

Også pakkereiseselskapene har sprudlet over økende reiselyst i sommer og vinter. Ving har for eksempel satt opp ukentlige avganger fra Oslo til Gran Canaria i sommer.

– Vi i Ving har utsatt oppstarten av sommersesongen flere ganger grunnet UDs reiseråd. Nå gleder vi oss til at vi snart er på vingene igjen med vårt eget flyselskap Sunclass. Første avgang til Gran Canaria er planlagt til 23. juni. Vi flyr til Las Palmas hver onsdag fra Gardermoen gjennom hele sommeren, sier Ving-sjef i Norge, Marie-Anne Zachrisson, til Canariavisen.

Stadig flere vil sette nesa mot Las Palmas til vinteren. Foto: Canariavisen

Billetter på billigsalg

Også det ungarske lavprisselskapet Wizz Air har satset på Spania i sommer. Når Canariavisen har sjekket priskalenderen har vi funnet billetter helt ned i 289,- kroner én vei fra Gardermoen til Gran Canaria.

– Wizz Air har sett stor interesse for sommerdestinasjonene etter at mange har vært innestengt det siste året, og det er en stor underliggende etterspørsel etter reiser. Wizz Air forblir dedikert til Norge og til å tilby nordmenn billige reisemuligheter, sier Andras Rado i Wizz Air til Canariavisen.

Wizz Air skulle opprinnelig begynne flyvninger fra Oslo til Gran Canaria i mai, men de første avgangene er nå utsatt til juni.

Wizz Air satser på solhungrige nordmenn i sommer. Foto: Canariavisen

– Wizz Air er dedikert til å fly de flyvningene som for øyeblikket er satt opp og selskapet gjør alt vi kan for å fly disse avgangene i sommer. Det er noen faktorer som er utenfor Wizz Air sin kontroll og siden flyselskapet opererer innenfor retningslinjene i alle markedene vi flyr i kan disse restriksjonene påvirke Wizz Air sine avganger. Skulle en avgang bli kansellert får passasjerene tilbud om 120% av billettprisen i Wizz-kreditter, 100% av prisen refundert eller gratis ombestilling, forklarer Rado.

– Mange forbereder seg

Norwegian opplever også økning i etterspørselen etter reiser til Kanariøyene i høst og vinter.

– Etterspørselen etter reiser til Kanariøyene er bra både for sommerperioden, men spesielt utover høsten og vinteren. Pågangen vitner om at mange forbereder seg til å reise til varmere strøk. Vi forventer med det en økning i antall bestillinger for kommende høst og vinter til Kanariøyene, forteller kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian til Canariavisen.

Flyr satser på Spania

Også det nye norske flyselskapet Flyr sier de vil satse på Kanariøyene til vinteren. Foreløpig har selskapet varslet at de planlegger ruter til Barcelona, Malaga og Alicante, og etterhvert også Mallorca.

– Gran Canaria er absolutt et av reisemålene vi vurderer til vinteren. Vi starter billettsalget i slutten av mai og vil lansere nye ruter i takt med at samfunnet gjenåpnes og i takt med etterspørselen, forteller kommersiell direktør i Flyr, Thomas Ramdahl, til Canariavisen.

Mange på gjerdet

Til tross for økt etterspørsel og optimisme nå som vaksineringen kommer seg sitter mange fremdeles på gjerdet.

Smittetrykket ute i Europa er fremdeles langt fra lavt nok til å havne på den gule lista til Folkehelseinstituttet.

I Spania er smittetrykket nå 229,2 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. FHI har lagt lista ved 25 smittede per 100 000 innbyggere, og håpet om karantenefrie reiser i sommer blir derfor stadig mindre.

Det er likevel langt unna smittesituasjonen på Kypros, som topper Europastatistikken med 1200 smittede per 100 000 innbyggere, ifølge Dinside.no.

Det er blodrødt i nesten hele Europa, og smittetallene er langt fra FHI sine kriterier for å slippe karantene ved hjemreise. Grafikk: Folkehelseinstituttet

Coronasertifikat gir håp

Det grønne helsepasset til EU, som norske myndigheter velger å kalle et koronasertifikat gir på sin side grunn til optimisme.

Canariavisen har tidligere omtalt hvordan spanske myndigheter tror dette koronasertifikatet kan gi mulighet for testfritak for vaksinerte og karantenefrie reiser.

Til Nettavisen forklarer helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) at en internasjonal løsning kan være på plass i juli.

Planen er at det grønne helsepasset skal innholde informasjon om vaksinestatus, teststatus eller om du har vært smittet før. Dermed skal det ikke diskriminere de som enda ikke har fått vaksinen.

Restriksjonene avgjør

Ettersom smittesituasjonen i Europa endrer seg hele tiden har nye og mer fleksible løsninger blitt etterspurt av passasjerene.

– Vår opplevelse er at reiserestriksjoner er mest avgjørende for folk. For økt fleksibilitet anbefaler vi våre kunder å kjøpe Flex-biletter, med Flex kan man endre eller kansellere reisen opp til 30 minutter før avreise. Som en ekstra trygghet, tilbyr vi nå i en periode for utenlandsreiser, også en gratis ombooking for de som også kjøper våre rimeligste billettgrupper – Low Fare. Med disse billettene kan man gjøre endringer frem til 16 dager før avreise, og er et gode som vi tidligere kun har inkludert i våre Flex-billetter. Dette håper vi kan bidra til å øke tryggheten når man planlegger reiser, sier Eline Skari i Norwegian til Canariavisen.

Selskapet har tidligere fått kritikk fordi reiser som har blitt lagt ut for salg blir kansellert kort tid etter bestilling. Flere har også opplevd at de ikke får tilbake pengene, noe som har rammet rundt 34 000 nordmenn etter at selskapet fikk konkursbeskyttelse.

Også hos SAS har de satset på fleksibilitet når folk skal bestille reiser.

– Vi ser at fleksibilitet er viktig for de reisende, spesielt nå hvor reising er mer utfordrende enn vanlig. SAS har derfor introdusert mer fleksible ombookingsalternativer for å gjøre det enklere for våre kunder, noe svært mange benytter seg av. Reisende kan kansellere internasjonale reiser opptil 72 timer før avgang og få en SAS Travel Voucher som er gyldig som betaling for alle SAS-destinasjoner, forteller Eckhoff.

– For innenriksreiser i Norge, Sverige eller Danmark tilbyr SAS ombooking uten avgift frem til en time før avgang for SAS Go Flex-billett. SAS Plus-billett er både ombookings- og refunderbar. Det gjelder både innenriksreiser og internasjonale reiser. Videre tilbyr SAS 24-timers åpent kjøp om kunden har booket reisen gjennom SAS.

På fly må alle bruke munnbind. Foto: Canariavisen

Stor risiko

Ved å reise nå er det imidlertid også slik at de fleste reiseforsikringer ikke gjelder. Hvis du bestiller en reise mens landet er rødt gjelder ikke forsikringen hvis det fremdeles er rødt når du skal reise. Dermed risikerer du å stå uten hjelp i utlandet hvis du blir syk eller noe skulle skje.

– Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 15. mai 2021. Så lenge dette reiserådet gjelder, vil ikke reiser til såkalte «røde land» være omfattet av reiseforsikringen. Siden reiserådet er globalt er i praksis alle land røde, og det vil derfor være vanskelig å finne en utenlandsdestinasjon som ikke er rød, med unntak av noen få steder i Finland, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver Camilla Ursin i Fremtind forsikring.

Finnes alternativer

For reisende til Spania er det likevel nyttig å vite at det finnes alternativer. For eksempel tilbyr meglerhuset Unic Villas i Spania en reisehelseforsikring gjennom Arag som dekker deg hvis du blir syk, også med Covid-19. Denne dekker imidlertid ikke ting som tyveri og tap av verdier etc.

På Kanariøyene har myndighetene også lansert en egen gratisforsikring som automatisk gjelder for alle turister som bor på hotell eller i regulerte ferieboliger. Denne kan du lese mer om her.