Tungt bevæpnet politi gikk til aksjon mot en rekke små bedrifter og boliger i Puerto Rico, Arguineguín, Motor Grande og Playa del Cura denne fredagen. Foto: Canariavisen

Storaksjon mot menneskesmuglere på Gran Canaria 


Minst 15 personer ble pågrepet da det nasjonale politiet i Spania gikk til storaksjon mot menneskesmuglere sørvest på Gran Canaria denne fredagen.

Operasjonen ble utført i samarbeid med Europol, og startet for flere måneder siden da båtankomstene til Kanariøyene begynte å øke.

Et nettverk av menneskesmuglere skal ha operert fra Gran Canaria og kysten i Vest-Afrika, der båter med irregulære migranter setter ut på den livsfarlige ruten mot Kanariøyene.

Ifølge kilder i det nasjonale politiet er de fleste som er pågrepet marokkanske statsborgere, skriver Canarias 7.

Aksjonerte mot flere bedrifter

Det nasjonale politiet gikk til aksjon samtidig mot en rekke små bedrifter sørvest på Gran Canaria. Det inkludert to frisørsalonger, et reisebyrå og flere leiligheter i Puerto Rico, Arguineguín, Playa del Cura og Motor Grande. Alle befinner seg i den populære «norskekommunen» Mogán.

Det mistenkes at menneskesmuglerne opererte fra flere boliger og bedrifter, der de også skal ha jobbet for å arrangere videre transport til fastlandet og Europa fra Kanariøyene.

Canariavisen fikk tips om aksjonen i Arguineguín, før det bare minutter senere kom inn tips fra publikum som observerte store politistyrker med maskingevær ved det gamle kjøpesenteret i Puerto Rico.

– Spesielt

Vitner som Canariavisen har snakket med forteller at de ble overrasket av de store politistyrkene midt i den populære turistbyen Puerto Rico.

– Jeg kom kjørende nedover og da så jeg et helikopter. Da jeg kom ned ved senteret stod det to store politibiler og en med skuddsikker vest og maskingevær mellom bilene, forteller norske Ann Cathrin El Alloui som bor fast på Gran Canaria.

Politiaksjonen var koordinert og skjedde samtidig i Arguineguín og Puerto Rico. Foto: Canariavisen

Hun forteller at de er vant til politiaksjoner, men at dette var spesielt.

– Vi er jo vant til det da, med kontroller i rundkjøringene når de skal ha tak i noen. Da står de med spikermatter og maskingevær. Men når de står utenfor senteret sånn er det litt spesielt. Jeg tenkte at noe skjedde, og at det kanskje var greit å holde seg borte fra Puerto Rico noen timer, så vi dro på stranda.

– Litt voldsomt

Ann Cathrin forteller at hun har en datter på den norske skolen, og at barna har blitt vant til politiaksjoner under migrantkrisen.

–Hun reagerer ikke engang. Og da vil jeg si barna begynner å bli godt vant til det. Det er jo litt til ettertanke. Det skal jo ikke bli vanlig å ha det sånn rundt her. Jeg synes ikke det. Jeg synes det er litt mye og litt voldsomt, forteller hun.

Politiet slo til mot en frisørsalong i Arguineguín denne fredagen. Foto: Canariavisen

Koordinert aksjon

Det nasjonale politiet i Spania skriver på Twitter at en koordinert aksjon med Interpol har ført til 195 pågripelser, hvorav 64 av disse var i Spania, i forbindelse med «operasjon Weka».

Fem nettverk av menneskesmuglere skal ha blitt tatt i aksjonen, skriver politiet på Twitter i dag.

Om aksjonene på Gran Canaria i dag er en del av «operasjon Weka» eller ikke er foreløpig noe uklart.

Etterforskningen har blitt ledet av politistyrker med spesialkompetanse på innvandring og grensekontroll fra Madrid, med støtte fra det nasjonale politiet på Kanariøyene.

30 000 migranter

Siden migrantkrisen på Kanariøyene startet høsten 2020 har det kommet rundt 30 000 irregulære migranter i båt fra Afrika til Kanariøyene.

Dette har ført til et stort press på mottaksapparatet, og rundt 7000 migranter er innlosjert i midlertidige migrantleirer og mottak på Kanariøyene.

God butikk

For menneskesmuglerne som frakter migranter i livsfarlige småbåter over Atlanterhavet har det blitt god butikk det siste året.

Ofte koster en billett på en av båtene rundt 2000 euro.

Båtene som blir brukt av smuglerne er ofte i så dårlig stand at de tar inn vann, og migrantene om bord risikerer å dø av nedkjøling, sult og tørste før de kommer frem.

Så langt i år har 47 mennesker mistet livet på ruten fra Afrika til Kanariøyene. Denne ruten anses som en av verdens farligste flyktningruter.