Siste
Stormen "Bárbara" førte med seg kraftig vind og store mengder regn flere steder på Kanariøyene.

Store oversvømmelser etter pøsregn på Gran Canaria


Uværet «Bárbara» som har påvirket Kanariøyene er allerede på vei bort, men ikke før stormen hadde ført til oversvømmelser, trær som har veltet og kraftig vind. Se video av oversvømmelsene i toppen av saken.

Uværet som først kom til La Palma på tirsdag bevegde seg mot Gran Canaria denne onsdagen. Det førte til store oversvømmelser i parkeringsanlegg og gater i hovedstaden Las Palmas.

I 4-tiden torsdag morgen kom endelig regnet til Arguinegúin sørvest på Gran Canaria. Sørsiden av øya har fått skuffende lite regn de siste gangene det har vært uvær.

Regnet på vei inn over Mogán tidlig torsdag morgen. Grafikk: rainradar.net

Rekordregn og orkanvind

»Bárbara» har satt rekorder både for vindstyrke og regnmengde i Spania, ifølge avisen La Provincia. Flere steder kom det rene skybrudd, og i El Paso på La Palma kom det 21 liter vann per kvadratmeter på bare ti minutter tirsdag morgen.

I Izaña på Tenerife fikk de merke vind med orkan styrke på kroppen etter at vindstyrken nådde 130 km/t.

På Gran Canaria ble vinden målt til 100 km/t i Agaete.

Rekorder på fastlandet

Det er ikke bare Kanariøyene som har fått merke uværet de siste dagene. Sør for Ávila og Salamanca har de fått enorme regnmengder, og ifølge en talsmann for Aemet har det aldri regnet så mye på en enkelt dag i Navacerrada-havna i Madrid. Der kom det 129 liter per kvadratmeter og rekordsterk vind.

Puerto del Pico i Ávila målte nesten 300 liter vann per kvadratmeter på bare 24 timer, og regnet var så kraftig at meteorologene mistet kontakt med værstasjonen. Derfor utelukker de ikke at det kan ha kommet over 300 liter per kvadratmeter det siste døgnet.

Nord for Cáceres kom det 270 liter per kvadratmeter fra tirsdag til onsdag, mens fjellområdene i Cantabria fikk opptil 150 liter per time.

Nesten kategori 3 orkan

Bortsett fra lokale skybrudd og store vannmengder flere steder i landet, har «Bárbara» også ført med seg rekordkraftig vind flere steder. Som vi skrev om tidligere nådde vinden orkan styrke på Tenerife på tirsdag med rundt 130 km/t målt nord på øya.

Det er likevel småtterier sammenlignet med hva fjellområdene i Pyreneene opplevde. I Cerler i Huesca ble det målt hele 177 km/t vind, som er helt på grensen mellom en kategori 2 og kategori 3 orkan. Lignende vindhastigheter ble målt i Baqueira, med 167 km/t.
I La Rioja blåste det også opp til orkan styrke, og i Madrid-regionen utpekte Navacerrada seg med rekordsterk vind for oktober måned på 134 km/t.

Det var heller ikke bare landsbygda og fjellene som fikk merke uværet. Ved flyplassen Barajas i Madrid målte man vindstyrken til 104 km/t tidlig onsdag morgen.