Streik kan gi flykaos i Spania på disse dagene

Og timingen kunne ikke ha vært verre for passasjerene. «


Fagforeningene som representerer ansatte i Enaire – det offentlige selskapet som styrer lufttrafikken i Spania – har varslet streik 23. og 26. desember.

Det kan gi flykaos like før og etter jul, når store mengder passasjerer er ventet på spanske flyplasser.

Kan bli store problemer

Basert på tall fra 2019, er det forventet at 220 000 passasjerer vil reise gjennom flyplassene på Kanariøyene disse dagene. Også i Spania kan det bli kaos, ettersom rundt 2000 ansatte blir tatt ut i streik.

Som følge av streiken kan det også bli kanselleringer eller omdirigeringer av fly, ettersom Enaire leverer viktige navigasjonstjenester som er helt nødvendige for å avvikle trafikken normalt.

Krever ekstrabetaling

Årsaken til streiken er at ansatte krever en ekstrabetaling som de ble lovet allerede i 2018.

Utbetalingen skulle kompensere ansatte etter flere år med stillestående lønnsbetingelser.

Selskapet opplyste i går at de ser etter en løsning, slik at disse pengene kan bli utbetalt til de ansatte.

Totalt skal det dreie seg om rundt 2,3 millioner euro, ifølge Enaire.

Gjelder ikke flygeledere

Enaire presiserer i en uttalelse at streiken ikke gjelder flygelederne, som har ansvaret for sikkerheten i spansk luftrom.

Disse ansatte har egne avtaler med selskapet.

Betingelser om økt profitt

Det offentlige selskapet sier de ikke ønsker å holde tilbake ekstrabetalingen til de ansatte, men at det ikke har latt seg gjøre på grunn av betingelser satt av finansdepartementet i Spania.

Departementet satt som krav at selskapet måtte ha høyere profitt i 2019 enn i 2018, for at utbetalingen kunne finne sted.

Ifølge Enaire falt prisene de opererer med 12% i 2019. Selv om selskapet fortsatt gikk med profitt, var denne lavere enn i 2018, ifølge selskapet selv.

Ansatte i AENA fikk betalt

Fagforeningene påpeker at flyplassoperatøren AENA, som Enaire har 51% eierandel i, har utbetalt ekstralønn til sine ansatte som avtalt.

Som følge av streiken kan store deler av lufttrafikken til og fra Kanariøyene og ellers i Spania rammes.

Vil tvinge Enaire til forhandlingsbordet

Fagforeningen USO sier de har fremstilt krav om utbetaling siden mars, uten resultater, og at de nå har varslet streik god tid i forveien for å få partene tilbake til forhandlingsbordet.

Gjenstår å se

Det gjenstår likevel å se hvor omfattende problemene blir på Kanariøyene. Ettersom øygruppen er helt avhengig av luftfarten, kan myndighetene gå inn å kreve at 100% av minimumstjenestene opprettholdes.

Men selv om myndighetene på øygruppen bestemmer seg for å gjøre dette, noe de har gjort tidligere under streik i luftfarten, vil streiken også ramme det spanske fastlandet. Dermed kan passasjerer som skal hjem etter jul risikere store forsinkelser.