Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Strøm- og drivstoffprisene skyter i været


Bensinprisene på Kanariøyene har steget kraftig det siste året, og sammen med økte strømpriser fører det til økonomiske problemer for innbyggerne.

De rekordhøye strømprisene i juni får selskap av et prisnivå på drivstoff man ikke har sett siden november 2014, samtidig som Kanariøyene er midt i en turistkrise som rammer arbeidstakere hardt.

Å fylle 60 liter blyfri 95 koster i dag 63 euro på Kanariøyene, som er 11,7% dyrere enn på samme tid i fjor. For blyfri 98 har prisene steget 9,3%, til 1,70 euro per liter.

Tilsvarer norske bensinpriser

Dermed er prisen omtrent tilsvarende norske bensinpriser, som ifølge Globalpetrolprices.com lå på 1,72 euro per liter 14. juni.

Samtidig er en gjennomsnittslønn i Norge på rundt 59 670 euro i året, ifølge Smartepenger.no, mens den er på 15 372 euro på Kanariøyene, ifølge Canarias 7.

De minste øyene sliter

Økningen i bensinprisen er også gjennomsnittet, mens rekordene finnes på La Gomera, El Hierro og La Palma – de minste øyene. En liter blyfri 98 koster nesten 1,40 euro på La Gomera, ifølge øyrådets president, Casimiro Curbelo.
Curbelo etterlyser at tiltak gjøres for å jevne ut prisene mellom øyene, som i visse tilfeller har en prisforskjell på hele 40 cent per liter. Ill

– Vi har et dobbelt problem. På den ene siden fortsetter prisene å øke, på den andre siden er forskjellene uforståelige. Derfor insisterer vi på koordinering mellom administrasjonene for å ta avgjørelser, sier Curbelo til nyhetsbyrået Efe.

Prisforskjellene eksisterer til tross for at La Gomera har redusert skatter og avgifter på drivstoff, og lokale politikere ønsker nå at flere aktører skal komme på markedet for å skape konkurranse.

Oljeprisene øker

Prisen på et fat nordsjøolje har økt med over 40% det siste året, men er fremdeles 15 dollar billigere enn for seks og et halvt år siden. Likevel betaler altså forbrukere det samme for bensin på tanken som da.

Ifølge La Provincia er årsaken høyere skatter, avgifter og ikke minst en større margin for selskapene som selger drivstoff. Analytikere tror nordsjøolje kan fortsette å stige i pris til over 100 dollar per fat, skriver CNBC.

Strømprisene skyter i været

Så langt i juni har prisen per megawattime (1 000 kilowattimer) vært på 81,50 i gjennomsnitt. Strømprisen er ifølge Europa Press 81% høyere enn gjennomsnittet i juni de siste fem årene.
Denne økningen har ført til at at 55 000 husstander på Kanariøyene har vært tvunget til å motta sosialhjelp for å ikke miste strømmen.

I går kostet en megawattime 94,63 euro, ifølge La Provincia. Det er den tredje høyeste prisen i historien.

Samtidig som strømprisene øker har man også innført et nytt system for strømpriser i Spania, som gjør strømmen opptil 95% dyrere på disse tidspunktene.