Siste
Dan Eliasson er sjef for beredskapen i Sverige, men dro likevel på ferie til Gran Canaria under pandemien. Foto: By Poltikerveckan Almedalen - 178, CC BY-SA 2.0

Sveriges beredskapssjef går av etter ferietur til Gran Canaria


Sjefen for beredskapsmyndighetene i Sverige, Dan Eliasson, går nå av etter kritikk fordi han dro på ferie til Gran Canaria.

Eliasson har vært i hardt vær etter at Expressen kunne avsløre ferieturen til Kanariøyene. Sverige har ingen formelle reiseråd mot turer til øyggruppen, men Sveriges utenriksdepartement har bedt alle om å vurdere behovet for reiser nøye.

Saken har også fått oppmerksomhet i kanariske medier. Ifølge Canarias Ahora kunngjorde Eliassen på onsdag at han går av på grunn av den kontroversielle ferieturen.

Bedt om å gå av

De siste dagene har det rast rundt beredskapssjefen i sosiale medier og etter oppslaget i Expressen sier Eliassen at det er vanskelig å fortsette i jobben. Han skal allerede ha informert innenriksminister Mikael Damberg om avgjørelsen.

- Det viktige er ikke meg som person. Det viktige er hvordan vi som samfunn håndterer pandemien, og at alt fokus er på den utrolig viktige oppgaven. Årsaken til min avgjørelse er at MSB som myndighet skal ha best mulig forutsetninger for å utføre sitt viktige oppdrag. Derfor har jeg i dag bedt om å forlate oppdraget, sier Dan Eliasson.

Kritikken har også kommet fra Eliassens politiske motstandere de siste dagene. På tirsdag ba lederen for det konservative Moderaterna om at han går av som beredskapssjef.

– Dan Eliasson ber om å forlate stillingen som generaldirektør for MSB. Eliasson tok initiativet til et møte i dag med innenriksminister Mikael Damberg for å ta opp problemstillingen etter jule- og nyttårsreisen til Kanariøyene, skriver MSB i en pressemelding.

Sa reisen var nødvendig

Eliassen mener på sin side at reisen til Gran Canaria var nødvendig:

Annonse:

– Jeg vurderte reisen som nødvendig. Jeg har en datter som bor og jobber her. Jeg feiret julen med henne og min familie. Jeg har gitt avkall på mange reiser under pandemien, men jeg mente denne var nødvendig, sa Eliassen for noen dager siden i en uttalelse til Expressen. På tidspunktet var han fremdeles på Kanariøyene.

Denne påstanden fikk også kritikk, etter at Dagens Nyheter kunne melde at hans datter ikke er registrert som innbygger på Kanariøyene, men i Stockholm.