Svindlet til seg donasjoner for 80 000 euro –⁠ skulle gå til vulkanofre på La Palma

Den mistenkte ble anmeldt av en annen veldedig organisasjon, som angivelig ble svindlet for store mengder donasjoner. «


Guardia Civil har pågrepet en mann, mistenkt for å ha svindlet til seg donasjoner som skulle gå til vulkanofre på La Palma.

Mannen skal ha hevdet å representere en veldedig organisasjon ved navn Asosciación de Alimentos Canarias.

Falsk organisasjon

Gjennom den falske organisasjonen skal han ha samlet inn donasjoner til inntekt for de som har mistet sine hjem på La Palma i det pågående vulkanutbruddet.

Ved å fremstå som lederen for organisasjonen, skal han ha tilbudt seg å hjelpe til med frakt av donasjoner til øya.

Politiet slår til mot en container der den mistenkte skal ha oppbevart stjålne donasjoner. Foto: Guardia Civil

Donasjonene kom aldri frem

Han skal ifølge siktelsen ha levert tre containere som ble lastet opp med donasjoner. Disse kom aldri frem til La Palma, men står fremdeles der de ble pålastet – i San Isidro på Tenerife.

To veldedige organisasjoner ble rammet før en av de – Juntos Somos Mas – fattet mistanke. Mannen ble derfor anmeldt 11. november og pågrepet 2. desember.

– Folk stilte opp for La Palma, kjøpte ting og ga meg nye ting for å hjelpe. Jeg forstår ikke hvordan han kunne lure meg på denne måten, sier president i organisasjonen, Nuria Díaz.

Sendte falsk video

Díaz skal ha tatt den mistenkte mannen i flere løgner om hvor donasjonene befant seg.

Det ble funnet stjålne donasjoner bestående av klær, kjøkkeninnredning og elektriske apparater. Foto: Guardia Civil

Ved en anledning skal Díaz ha fått en video av den mistenkte, som angivelig skulle vise at containeren med donasjoner ankom La Palma. Men videoen viste Teide i bakgrunnen og Díaz forstod raskt at det ikke dreide seg om La Palma, men Tenerife.

Frivillig avslørte svindelen

Senere skal også en frivillig som den mistenkte jobbet med ha tatt kontakt med Díaz. Vedkommende kunne avsløre at donasjonene havnet i en bruktbutikk i San Isidro.

– Jeg dro dit for å sjekke det, og det stemte, forteller Díaz til Canarias 7.

Da den mistenkte dukket opp ved butikken hevdet han at noen donasjoner måtte selges for å dekke transportkostnader. Dette stemte ikke med mannens tidligere påstand om at transporten allerede var dekket, av øyrådet på La Palma og fergeselskapet Fred Olsen.

Verdt over 80 000 euro

I bruktbutikken har politiet så langt funnet donasjoner med en verdi på rundt 15 000 euro, ifølge Canarias 7.

Donasjonene fra organisasjonen Juntos Somos Mas skal ha en verdi på over 80 000 euro, ifølge organisasjonen selv.

I tillegg hevder presidenten i Juntos Somos Mas at den mistenkte har tatt de beste møblene og donasjonene selv. Disse skal ifølge Díaz befinne seg i mannens hjem i San Isidro.

Den mistenkte mannen skal også ha samlet inn mat til trengende på Tenerife, over en periode på to år. Politiet etterforsker også om dette kan være en svindel.