Siste
Skal du ta med hund til Spania? Da er det litt av hvert du må tenke på. Foto: Envato Elements

Ta med hund til Spania og Kanariøyene –⁠ alt du trenger å vite

Spania er et fantastisk reisemål for både mennesker og hunder. Men før du pakker kofferten og gjør deg klar til å ta med hund til Spania, må du sørge for at du har alt i orden. Det er nemlig en del ting du må tenke på og forberede før du kan reise.


I denne guiden får du en grundig oversikt over alt du trenger å vite for å ta med hund til Spania, inkludert innreisekrav, regler og tips for å gjøre selve reisen bedre for både deg og hunden.

Vi vil også gi deg noen tips for å gjøre oppholdet i Spania så hyggelig og trygt som mulig for deg og hunden din.

Før vi begynner: husk at å reise med fly alltid er en stressende opplevelse for hunden din, uansett hvor rolig og reisevant den er. Om du har en veldig urolig hund eller bare skal på en kort reise, kan det være lurt å vurdere alternativer som kennel. Snakk med veterinæren din om du er i tvil. 

LES OGSÅ: Flytte til Spania – alt du trenger å vite

Spania har mange vakre turområder for deg og hunden. Her fra Torcal i Spania. Foto: Envato Elements

Ta med hund til Spania: Før du reiser

Dokumentasjon og vaksinasjoner

Det første du må gjøre når du planlegger å ta med hund til Spania, er å skaffe deg et pass for kjæledyr. Dette er et dokument som bekrefter at hunden din oppfyller de nødvendige kravene for å reise innen EU. Pass for kjæledyr kan utstedes av en  veterinær og det er gyldig i hele hundens levetid. Pass for kjæledyr inneholder informasjon om hundens identitet, eier, mikrochipping, vaksinasjoner og eventuelle andre behandlinger.

 

Det viktigste kravet for å få pass for kjæledyr er at hunden din må være vaksinert mot rabies. Rabiesvaksinen må gis minst 21 dager før avreise, og den må være gyldig i hele reiseperioden. I tillegg kan det være lurt å vaksinere hunden din mot andre sykdommer som kan forekomme i Spania, slik som hepatitt, kennehoste, prvovirus og valpesyke.

Trenger jeg helseattest for å ta med hund til Spania?

Nei, ikke når du reiser fra Norge. Det er ikke er obligatorisk med helseattest fra veterinær for å ta med hund fra Norge til Spania, ifølge EUs nettsider

Microchip

Et annet krav for å ta med hund til Spania er at den må være mikrochippet. Microchippen inneholder et unikt nummer som kan leses av en scanner. Microchipping er obligatorisk for reiser mellom EU-land og fra Norge til EU.

Karantene og helsekrav for å ta med hund til Spania

Når du har ordnet med dokumentasjon, vaksinasjoner og microchipping , er du nesten klar til å ta med din hund til Spania. Men før du bestiller billettene, må du sjekke om det er noen spesifikke krav for innreise.

Hvis du reiser fra et EU-land eller et land som er med i Schengen-avtalen, som Norge, er det ingen karantenekrav for å ta med seg hunden din til Spania, så lenge de øvrige reisekravene er oppfylt.  

 

Det kan også være noen spesielle krav for visse typer hunder som regnes som farlige eller aggressive i Spania. Disse inkluderer raser som pitbull terrier, staffordshire bull terrier, american staffordshire terrier, rottweiler, dogo argentino, fila brasileiro, tosa inu og akita inu.

Obligatorisk forsikring for hund i Spania

Du må også ha med deg et bevis på at du har en ansvarsforsikring som dekker eventuelle skader som hunden din kan forårsake. Nytt av 2023 er at kravet om ansvarsforsikring gjelder for alle hunder, ikke bare farlige raser.

I tillegg må du følge noen regler når du går tur med hunden din i Spania, som for eksempel å bruke munnkurv og kort bånd for farlige raser. Om du er i tvil bør du sjekke hvilke regler som gjelder i hver enkelt region. Kommuner kan også ha egne regler for hunder. 

Transport av hunden

Det finnes flere alternativer for å reise til Spania med hund, som fly, bil eller tog. Hvert alternativ har sine fordeler og ulemper, så det er lurt å velge det som passer best for deg og hunden din.

Å ta med hund til Spania er forholdsvis enkelt, men det kan være stressende for hunden å sitte i et bur i flere timer. Foto: Envato Elements

Flyreise

Flyreise er kanskje det raskeste og enkleste alternativet for å ta med hund til Spania, men det kan også være det mest stressende for hunden. Hvis du velger å fly med hunden din, må du først finne ut hvilke flyselskap som tillater dyr om bord, og hva slags regler de har. Noen flyselskaper tillater bare små hunder i kabinen, mens andre tillater større hunder i lasterommet. Noen flyselskaper krever også at du bestiller plass til hunden din på forhånd, og at du betaler et gebyr.

Du kan lese mer om å reise med dyr hos Norwegian og SAS.

Tips før dere skal ta med hund til Spania på fly: 

  • Tilvenn hunden til å være i bur eller kabinveske før du skal ta med hund til Spania. La hunden sove, spise og leke i buret hjemme, slik at buret blir en positiv plass. Gi den gjerne noen godbiter og ros når den er rolig i buret. Ta gjerne med buret til en travel plass, slik at den venner seg til å være i buret med fremmede rundt seg. 
  • Unngå å mate hunden rett før avreise. Den kan bli kvalm og urolig av å spise mye rett før en flytur. Men gi den gjerne litt vann og en lett snack et par timer før avreise. Prøv å fly slik at hunden ikke er innestengt i buret når det er tid for dagens store måltid. 
  • Ta med noe som lukter av deg, slik som et teppe, en genser eller lignende. Om hunden har noe kjent å lukte på kan den føle seg tryggere. 
  • Vær rolig og positiv. Hunden merker hvis du er nervøs og stressa. Gi den masse oppmerksomhet og kos, og unngå atferd som kan gjøre den redd eller usikker. 

 

På flyplassen

Når du skal ta med hund til Spania i lasterommet går den som spesialbagasje. Hunden skal inn i buret før du går inn på flyplassen. Du leverer buret ved spesialbagasjebåndet, så tar de ansatte seg av resten. Når hunden er trygt plassert i flyets lasterom, er det godt å vite at det er både trykksatt og oppvarmet, så hunden din fryser ikke.

Du bør også ankomme flyplassen i ekstra god tid. Innsjekkingen av hunden skal være i boks minst én time før avgang. Dessuten er det lurt å ha god tid på seg til å la hunden gjøre fra seg før den skal i buret. 

Skal du fly med hunden i kabinen kan den sjekkes inn sammen med vanlig bagasje, men du avleverer den ikke noe sted. Dermed må den bæres rundt på flyplassen av deg. Buret skal under setet foran deg og bli der til dere har landet. 

 

Bilreise

Hvis du planlegger å ta med hund til Spania i bil, er det noen ting du bør tenke på før du legger ut på veien. Først og fremst må du sørge for at hunden din oppfyller alle krav i land du reiser gjennom på veien og øvrige reisekrav for å ta med hunden til Spania. Dette avhenger av din reiserute, men trolig vil du kjøre gjennom EU hele veien. 

Når du pakker bilen, må du huske å ta med nok vann, mat, leker, tepper, og eventuelle medisiner for hunden din. Du bør også ha med deg en førstehjelpsutstyr for hund i tilfelle av nødstilfeller. 

Hos Dyreliv.no finner du en fin oversikt over hva som bør være med i et førstehjelpsskrin for hund. 

Å ta med hunden til Spania i bil er mindre stressende for hunden – men overlat kjøringen til oss mennesker. Hunden skal være trygt plassert i godkjent bilbur. Foto: Envato Elements

Når du kjører, må du sørge for at hunden din er trygt plassert i et bur som er godkjent for bilbruk. Du må aldri la hunden din sitte løs i bilen eller stikke hodet ut av vinduet, da dette kan være farlig både for hunden og andre trafikanter.

Aldri la hunden din være alene i bilen. Selv i overskyet vær kan det ble ekstremt varmt inne i bilen, og dette kan føre til heteslag, dehydrering og død

Du bør ta regelmessige pauser underveis for å la hunden din strekke på beina, drikke vann, og gjøre fra seg. Det anbefales å stoppe hver 2-3 timer for en pause på minst 15 minutter. 

Togreise

Hvis du foretrekker å reise med tog til Spania, er det også noen ting du bør vite før du bestiller billetter og bestemmer deg for å ta med hund til Spania. Først og fremst må du sjekke om togselskapene du skal reise med tillater hunder om bord, og hvilke betingelser som gjelder. Fordi du må reise med mange forskjellige togselskaper er dette en komplisert prosess vi ikke anbefaler. 

Ellers gjelder de samme anbefalingene som når du reiser med bil om du skal ta med hund i Spania på tog. 

 

Ta med hund til Spania: Ankomst

Hva du kan forvente ved grensekontrollen

Når du ankommer i Spania med hund, må du være forberedt på å gå gjennom en grensekontroll der du må vise frem passet for kjæledyr og eventuell annen dokumentasjon som kreves. Grensekontrollen vil sjekke at du oppfyller reisekravene vi skrev om tidligere. Hvis alt er i orden, vil du få et stempel i passet for kjæledyr som bekrefter at hunden din har lov til å komme inn i landet.

Hvis noe mangler eller ikke stemmer, kan grensekontrollen nekte deg å ta med deg hunden din inn i landet. I verste fall kan de kreve at hunden din blir satt i karantene eller sendt tilbake til hjemlandet. Det er derfor viktig at du sjekker alle kravene på forhånd og har med deg all nødvendig dokumentasjon. 

Å ta med hund til Spania kan være en fantastisk opplevelse for både deg og din firbente venn, men det krever litt planlegging og forberedelse. Her er noen tips for å gjøre overgangen så fin som mulig for hunden, hvor du kan finne dyrevennlige hoteller og overnattingssteder, og andre gode tips på reisen. 

Det er viktig å ha pass, vaksiner og andre reisekrav i orden før du prøver å ta med hund til Spania. Foto: Vladimir1984/Shutterstock

Tips for å gjøre overgangen bedre når du skal ta med hund til Spania:

  • Tilpass hunden gradvis til det spanske klimaet.
  • Gi hunden god tid til å tilpasse seg nye omgivelser. Den kan være usikker i begynnelsen. Det er nye lukter, nye ting å se på, andre lyder og et nytt klima.
  • Pakk med deg hundens favorittleker, tepper, matskåler og annet utstyr som kan gjøre den mer komfortabel i et nytt miljø. Det kan også være lurt å ha med litt av hundens vanlige mat i tilfelle den ikke liker det lokale fôret.
  • Vær tålmodig og rolig med hunden hvis den viser tegn til stress, angst eller uro. Gi den masse ros og oppmuntring, og la den bli kjent med de nye omgivelsene i sitt eget tempo. Ta kontakt med en lokal veterinær hvis du er bekymret for hundens helse. 

 

Overnatting og opphold

Det finnes mange nettsider som lar deg søke etter hoteller, leiligheter, campingplasser og andre typer overnattingssteder når du skal ta med hund til Spania. Noen eksempler er Booking.com, Airbnb, Petfriendly.io og Bringfido.com. Du kan også kontakte overnattingsstedet direkte for å bekrefte at de tillater hunder, og spørre om eventuelle gebyrer, restriksjoner eller fasiliteter som gjelder for dem.

Det finnes mange hoteller som ønsker firbeinte velkommen i Spania. Foto: Envato Elements

Lover og regler for hunder på offentlige steder i Spania

Generelt sett må hunder være i bånd på offentlige steder i Spania, med mindre det er spesielt angitt at de kan løpe fritt. Hunder må også ha munnkurv på seg når de reiser med offentlig transport eller går inn i butikker, restauranter eller andre lukkede rom i enkelte regioner i Spania. Her bør du gjøre deg kjent med hvilke regler som gjelder der du reiser. 

Det er også viktig å plukke opp etter hunden din, og enkelte regioner slik som Kanariøyene, krever også at du har med en flaske såpevann for å gjøre rent når hunden tisser. 

Hvis du bryter disse reglene risikerer du bøter. 

Les også:
 

Ta med hund til Spania: Tips for å utforske landet med hunden

Hundevennlige strender, parker og attraksjoner

Spania har mange vakre steder som du kan nyte sammen med hunden din, som strender, parker, fjell, skoger og historiske monumenter. Noen av de mest populære hundevennlige strendene er Playa de la Rubina i Girona, Playa de las Salinas i Alicante, Playa del Castillo på Fuerteventura og Playa de la Maza i Cantabria.

Noen av de beste parkene for hunder er Parque del Retiro i Madrid, Parque de María Luisa i Sevilla, Parque Güell i Barcelona og Parque de la Ciudadela i Pamplona.

Det er mange hundestrender i Spania. Foto: Envato Elements

Kulturelle forskjeller

Spanjolene er generelt vennlige og imøtekommende mot hunder og deres eiere, men det kan være noen kulturelle forskjeller. For eksempel er det ikke vanlig å ta med seg hunder inn på restauranter eller kafeer, selv om noen steder kan ha uteservering hvor det er tillatt.

Det er heller ikke vanlig å la hunder hilse på hverandre eller på fremmede mennesker, med mindre de gir tillatelse. Det er også forventet at du holder hunden din under kontroll og unngår at den bjeffer, hopper eller forstyrrer andre og at du alltid har den i bånd på offentlig sted. 

Ta med hund til Spania: Husk at det er varmere enn hjemme

Når du tar med hunden til Spania må du være oppmerksom på varmen. Ha alltid med friskt vann til vofsen! Foto: Envato Elements

Spania har et varmt og solrikt klima, spesielt om sommeren, og øyer som Kanariøyene er varme hele året, noe som kan være farlig for hunder som ikke er vant til det. For å unngå varmeslag og dehydrering, bør du følge disse rådene:

  • Unngå å gå tur med hunden din midt på dagen når solen er på sitt sterkeste. Velg heller tidlig morgen eller sen ettermiddag, og søk skygge når det er mulig.
  • Gi hunden din rikelig med friskt og rent vann, og ha alltid med deg en flaske eller en skål når du er ute. Unngå å gi hunden din iskaldt vann, da det kan forårsake mageproblemer.
  • Ikke la hunden din sitte i en parkert bil, selv om vinduene er åpne eller det er skygge. Temperaturen inne i bilen kan stige raskt og bli dødelig for hunden din.
  • Sjekk hundens poter regelmessig for tegn på forbrenning eller skade fra varm asfalt, sand eller stein. Bruk eventuelt potesokker eller -sko for å beskytte dem.
  • Hunder kan bli solbrent akkurat som mennesker, spesielt hvis de har tynn, lys eller lite pels. Noen områder som er mer utsatt for solbrenthet er nesen, ørene, magen og øyelokkene. Solbrenthet kan forårsake rødhet, kløe, flass og i verste fall hudkreft hos hunder. Derfor er det viktig å beskytte hunden din med solkrem som ikke inneholder parfyme og har minst 30 SPF. Du bør også unngå å la hunden din være ute i solen for lenge, spesielt mellom kl. 11.00 og 16. 
Vi håper denne guiden om å ta med hund til Spania var nyttig for deg. 

Ofte stilte spørsmål om å ta med seg hund til Spania

Hvor lang tid tar det å få EU-pass til hund?

Det får du på timen hos en dyrlege, så du slipper heldigvis å vente i flere uker på å få det. Alle hunder må ha dette for å reise til utlandet, inkludert til Spania, så det er best å ha i orden i god tid før avreise. 

Hva er vanlig pris for hundepass?

Det varierer veldig fra klinikk til klinikk, og prisforskjellene kan være på flere hundre kroner. Derfor bør du sjekke med flere veterinærer og sammenligne pris før du bestiller time til dette. Ofte ligger prisen et sted mellom 300 - 900 kroner. 

Når skal dyret ha rabiesvaksine?

For å få godkjent EU-pass må kjæledyret ha rabiesvaksine i orden. Denne må settes av veterinær og tidligst når dyret er 12 uker gammelt. Rabiesvaksinen må gis minst 21 dager før avreise, og den må være gyldig i hele reiseperioden. 

Skal man kjøre på rødt når man har hund i bil?

Ja, det skal du. Når du kjører til Spania skal du alltid kjøre på rødt når du passerer en grense, slik at dyret og dokumentasjon kan kontrolleres av tollen i det respektive landet. 

Hva koster en rabiesvaksine til hund når man skal til Spania?

Det varierer fra klinikk til klinikk, men du kan regne med å betale fra 500 - 1000 kroner for en rabiesvaksine i Norge. Derfor kan det være lurt å sammenligne priser mellom flere klinikker. 

Hva kreves for å reise med hund til Spania? 

Du må ha godkjent EU-pass for kjæledyr og rabiesvaksine i orden. Denne må settes av veterinær og tidligst når dyret er 12 uker gammelt. Rabiesvaksinen må gis minst 21 dager før avreise, og den må være gyldig i hele reiseperioden. Helsesertifikat eller andre vaksiner er ikke påkrevd, men spør din veterinær om hvilke vaksiner de anbefaler før reisen. 

 

 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.