Tabben som kan koste deg tapte feriedager
Europa åpner stadig mer opp for reising og et koronasertifikat er forhåpentligvis like rundt hjørnet.
Selv om norske myndigheter har forlenget det globale reiserådet til 1. juli er det mange som har begynt å titte på charterferier til syden, og som alltid er Spania og Kanariøyene meget populære reisemål.
Etter å ha vært innesperret i over et år er det ingen tvil om at folk vil ha mest mulig ut av ferien sin. Da er det definitivt en fallgruve du bør unngå.
Det er nemlig slik at mange charterselskaper sender sine passasjerer avgårde til destinasjonen på tider av døgnet som kan koste deg i form av tapte dager på reisemålet.
Upopulære avgangstider
Reiselivsekspert Odd Roar Lange har i en årrekke drevet nettstedet The Travel Inspector og har en lang karriere som reisejournalist bak seg. Han mener charterselskapene velger de upopulære avgangstidene for å spare penger.
– Charterselskapene kjøper gjerne de billigste og minst populære tidene i luftrommet og på flyplassene og gjør det mulig å selge reisene billigere til gjestene. Men, prisen på en reise er mye mer enn prisen man betaler ved bestilling, forklarer han til Canariavisen.
Det er fort gjort å miste opptil to dager på reisemålet på grunn av dette. I tillegg risikerer man å måtte sjekke ut av hotellet lenge før hjemreisen.
– Sen avreise fra reisemålet betyr ofte at du må sjekke ut av rommet mange timer før hjemreisen starter. Samtidig vil sen ankomst ved reisemålet betyr at du har mistet en feriedag og tidlig retur fra reisemålet betyr at du har mistet enda en dag. Dette er ting som er ekstra viktig å tenke på for dem som reiser med små barn, påpeker Lange.
Velger du en sen avreise fra destinasjonen får du ekstra timer ved bassengkanten. Foto: CanariavisenMister deler av ferien
Han tror mange mister deler av ferien sin i jakten på billige reiser.
– I jakten på billige flybilletter er det mange som mister verdifull tid ved reisemålet. Å bruke god tid på planlegging før man bestiller er vel anvendt tid.
For å ta et eksempel:
Hvis du bestiller ferie til Gran Canaira 5. juli 2021 med TUI er avgangstiden oppsatt til 18:15. Det betyr at du ikke er fremme på Gran Canaria før klokken 23:00 på kvelden.
Hjemreisen i vårt eksempel går klokken 10:55 fra Gran Canaria til Oslo den 12. juli. Dermed har du mistet nesten to dager på destinasjonen.
Kommunikasjonssjef i TUI Norge, Nora Aspengren, svarer ikke konkret på hvorfor avgangstidene er satt opp slik, men forklarer at det er flere ting som påvirker tidsvinduet som gis til flyavganger.
– Det er mange variabler som inngår i hvilke slot-tider man får eller velger. Vi har ulike avgangstider på ulike rotasjoner, og noen tider passer bedre for andre og omvendt, sier hun til Canariavisen.
TUI benytter i hovedsak Norwegian for å sende sine passasjerer til varmere strøk.
Logistikk bak tidene
Bak de noen ganger merkelige avgangstidene hos flyselskapene finnes det likevel en logikk.
– Våre slotter på de store flyplassene er ofte historiske, og siden vi flyr de fleste av våre flyavganger fra Norge så blir det ofte «rettvendte» flyavganger, d.v.s. at flyene står over natten på basen i Norge og flyr tidlig morgen for å fly tilbake mot Norge på ettermiddag/kveld. Flyselskaper som har base på f.eks Las Palmas kan fly «omvendte» fly sett med norske øyne, og får da tidtabeller som du beskriver med to feriedager mindre, sier Country Manager i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson, til Canariavisen.Hun forklarer at det å miste feriedager til reising har størst betydning for de som bare har en ukes opphold.
– Det har størst betydning for de som har kun har en ukes ferie. For de som er borte i to eller tre uker er det ikke like viktig. Noen kunder vil gjerne ha flytider som betyr at du slipper å stå opp tidlig på avreisedagen og komme hjem sent. Siden vi flyr til Kanariøyene i vintersesongen på flere av ukens dager og tider, pleier kundene å velge den flyløsningen som passer de best.
Sjekk ruteflyene
Charterreiser er populært blant nordmenn. Flere velger pakkereiser nå enn for et år siden, og det har trolig sammenheng med usikkerheten rundt pandemien.
Ifølge en undersøkelse utført av Vings reisepanel svarte 50 prosent at de er ganske tilbøyelige eller mer tilbøylig til å velge en pakkereise nå, enn de var for et år siden.
Men reiselivseksperten tror rutefly ofte kan være et bedre alternativ.
– Mitt tips er å sjekke om det finnes rutefly som har andre og bedre flytider, og å bestille disse billettene direkte hos flyselskapet, ikke via eksterne bookingsider. Dette for å unngå at man havner i kommunikasjonstrøbbel ved eventuelle endringer før eller under reisen. Billettformidlerne deler ikke dine kontaktdata med flyselskapet, som dermed ikke får varslet deg, sier Lange.