Siste
Foto: Cabildo de Gran Canaria

Takket helsearbeidere og turistsektoren for pågangsmotet


Øyrådet på Gran Canaria takket helsearbeidere og turistsektoren for sitt pågangsmot  under feiringen av 108-årsjubileet sitt i går.

Øyrådets president Antonio Morales fremhevet nettopp dette i sin tale, der han også snakket om hvordan Gran Canaria har kommet seg gjennom katastrofer og krisetider flere ganger tidligere.

– Vi må møte håpløshet med solidaritet, usikkerhet med selvtilliten som kommer fra et felles øyprosjekt, og motløsheten med tanken om en historie som støtter oss, sa Morales under sin tale.

Takket helsearbeidere

For andre gang ble årsfesten sterkt preget av pandemien, og Morales fremhevet de som har bidratt til å bekjempe coronaviruset og jobbet med migrantkrisen på Kanariøyene.

– Vi føler den enorme smerten som samfunnet vårt lider av disse tapene, usikkerheten, tårene og fraværet vi har delt i mer enn et år, sa Morales, som takket leger, sykepleiere, hjelpepleiere og andre som har stått på under pandemien.

Og turistsektoren

Han pekte også på hvordan turistsektoren gjennom sin motstandsdyktighet har møtt den verste krisen i historien.

– De lever i usikkerhet og med tomhet i øyeblikket, og på den samme tiden fornyer, oppdaterer og forbereder de seg på en gjenopprettelse som vi alle ønsker at skal skje så fort som mulig, sa Morales, som pekte på at dette ikke er første gang en helsekrise rammer Kanariøyene.

– Etter erobringen rundt år 1506 tok den første pestepidemien tak i øya, som raskt rammer Fuerteventura, Lanzarote og Tenerife. Dødstallet var veldig høyt i forhold til befolkningen den gangen.

Flere alvorlige epidemier tidligere

Pestsykdommen slo til igjen på 1700-tallet og 1800-tallet, før en kopperepidemi rammet øygruppen.

Kanariøyene har også vært rammet av gulfeber, malaria, meslinger, difteri og tyfusfeber tidligere.

Den verste epidemien som har rammet Kanariøyene i historien var kolera, som tok livet av 6000 mennesker på Gran Canaria alene i løpet av en måned.

Historien må hjelpe oss til å overbevise oss selv om at vi har kommet over ulykken og at vi er døtrene og sønner av utholdenhet, innovasjon og fellesskap som et folk. Vi har lidd mye, men vi har reist oss og skapt et velstående, motstandsdyktig samfunn. Vi har blitt rammet av omstendigheter og økonomiske, helsemessige, politiske eller sosiale kriser, men de har ikke endret vår eksistens eller følelse av å være Gran Canaria, sa Morales.