Tar beslag i 600.000 euro for å sikre tilbakebetaling av gjeld

av | 05.05.2020

Anfi-gruppen er nok en gang i hardt vær, etter at skattemyndighetene har tatt beslag i 600.000 euro for å sikre tilbakebetaling av gjeld til tidligere kunder.

Beløpet skal sikre at det tidligere norskeide timeshare-komplekset gjør opp gjelden sin overfor en rekke kunder som har vunnet søksmål mot feriegiganten i forbindelse med ulovlige kontrakter, og fører til at Anfi-gruppen ikke får tilbake en eneste euro på selskapsskatten for 2018.

Anfi-gruppen er Europas største timeshare-aktør, og ble i sin tid startet av den norske forretningsmannen Bjørn Lyng.

Jobbet i flere år

Mer enn halvparten av beløpet – omtrent 350.000 euro – skal gå til 22 tidligere kunder som er representert av Canarian Legal Alliance (CLA). Dette advokatfirmaet har i flere år jobbet med denne typen saker. I tillegg kommer et nylig krav pålydende 47.000 euro.

Ifølge CLA har Anfi-gruppen fått en regning på hele 80.000 euro bare den siste måneden, etter at de har tapt rettsaker mot advokatfirmaet. I tillegg venter selskapet på utbetalinger på rundt 100.000 euro. Med de nåværende kravene i tillegg til de nye er beløpet på nesten 600.000 euro.

Kan skylde mange millioner

Ved utgangen av 2019 skal Anfi-gruppen ha tapt hele 100 saker i høyesterett på grunn av ulovlige kontrakter og ulovlig salg av timeshare-produkter til en verdi av 2,5 millioner euro. I tillegg kommer kravene som allerede er anket, og som er forventet å øke dette beløpet til 8 millioner euro.

Nekter å betale

Anfi-gruppen skal ha gjort det meget vanskelig for kunder som ønsket å komme seg ut av de ulovlige kontraktene. Selskapet har nektet å betale tilbake penger til tross for gjentatte dommer, og i tillegg har de to hovedselskapene tømt bankkontoene sine i kjølvannet av de mange dommene, og dermed hindret at myndighetene kan kreve inn pengene med tvang.

Provinsaktoratet i Las Palmas startet i juli 2019 en sak mot Anfi for å skjule pengene. Selskapet har dermed vært under etterforskning for dette etter at både advokater fra CLA og Ceballos y Navarro la frem beviser på det de mener er finansiell kriminalitet i forbindelse med at Anfi-gruppen tømte sine kontoer. De mener Anfi-gruppen med overlegg har forsøkt å forhindre utbetalinger til sine tidligere kunder.

Pågått i flere år

Selskapsinformasjon for de to selskapene Anfi Sales og Anfi Resorts viser at disse begynte å stenge og tømme sine kontoer kort tid etter at høyesterett ga sin første dom i saken i 2015. Den gangen fikk også Anfi mye kritikk for bruk av ulovlige, såkalte livsvarige kontrakter. Lov 42/1998 legger en maksbegrensning på varigheten av slike kontrakter på 50 år.

13 millioner forsvant

Kontoutskrifter viser at Anfi-gruppen hadde over 13 millioner euro på sine kontoer ved utgangen av 2014. På bare tre år forsvant 96 prosent av disse pengene, uten at Anfi betalte sine tidligere kunder beløpene som var blitt fastsatt i retten. Fra 2016 til 2017 forsvant mer enn 6 millioner euro fra disse kontoene. CLA påpeker at ingenting i selskapets årlige rapporter tyder på forminsket aktivitet som kan forklare hvorfor pengene har blitt borte.

Annullert kontrakter

Høyesterett har annullert flere hundre timeshare-kontrakter, og det er tre årsaker som går igjen; livsvarige kontrakter, innkreving av forskuddsbetaling, og salget av de såkalte «flytende ukene,» som har ført til at flere kunder har møtt på utfordringer når de ville bruke ukene sine.

Anfi-gruppen ble grunnlagt i Mogán kommune på 80-tallet av den norske forretningsmannen Bjørn Lyng, men er i dag eid av Santana Cazorla-gruppen og Ifa Hotels.

 

 

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Her gir turistene blaffen i coronareglene på Lanzarote

Her gir turistene blaffen i coronareglene på Lanzarote

Politiet i Tías på Lanzarote måtte på tirsdag rykke ut til Puerto del Carmen, hvor rundt 70 turister festet uten å følge coronareglene på øya. Lanzarote er sammen med Gran Canaria i nivå 3, som innebærer at man ikke kan være i grupper på mer enn fire personer på...

375 migranter har kommet på tre dager

375 migranter har kommet på tre dager

Etter to uker med færre ankomster har det gode været nå gjort at flere migrantbåter har ankommet Kanariøyene så langt denne uken. På tre dager har 375 migranter kommet til øygruppen, inkludert 33 barn. Av disse har to mistet livet etter ankomsten på El Hierro, der en...

Fred Olsen-ferga som gikk på grunn er fremme i Las Palmas

Fred Olsen-ferga som gikk på grunn er fremme i Las Palmas

På onsdag gjennomførte Fred Olsen-fergen "Bentago Express" sin reise fra Agaete til Las Palmas, der den skal gjennomgå reparasjoner etter fergen gikk på grunn 7. januar under uværet Filomena. Fergen har siden da gjennomgått en omfattende bergingsoperasjon, og som...

Politiet overvåker sosiale medier – frykter oppfordringer til vold

Politiet overvåker sosiale medier – frykter oppfordringer til vold

Politiet overvåker nå sosiale medier på jakt etter hatefulle ytringer som oppfordrer til vold og uro. De siste dagene har det blitt delt videoer og klipp som oppfordrer til vold og trusler mot migranter på Gran Canaria, og en video med dødstrusler mot en ung migrant...

297 nye smittetilfeller og fem døde denne onsdagen

297 nye smittetilfeller og fem døde denne onsdagen

Kanariøyene har nå passert 32 000 påviste smittetilfeller, etter at 297 nye ble registrert det siste døgnet ifølge Helsedepartementet på Kanariøyene. 32 281 personer har så langt fått påvist smitte på øygruppen. Det siste døgnet med også fem nye dødsfall...

Minst tre døde og flere skadd etter kraftig eksplosjon i Madrid

Minst tre døde og flere skadd etter kraftig eksplosjon i Madrid

En kraftig eksplosjon i sentrum av Madrid har tatt livet av minst tre personer denne onsdagen. Seks personer er skadd og en er fremdeles savnet etter eksplosjonen som angivelig ble forårsaket av en gasslekkasje. Flere etasjer i bygget som huset kirkeansatte og en...