ARKIVFOTO: Tauro-stranda sett fra lufta. Foto: Bård Ove Myhr

Tauro: Konsentrert saltvann lekker ut i sanden fra rørledning


Tauro-stranda havner stadig vekk i trøbbel. Etter å ha vært avsperret i fem år på grunn av juridiske problemer har kystverket på Kanariøyene nå funnet et nedgravd rør som pumper store mengder saltvannsoppløsning ut i sanden.

Det konsentrerte saltvannet kommer fra avsaltingsanlegget som leverer vann til Anfi del Mar, og kystverket har nå meldt inn forholdet til naturverndepartementet på Kanariøyene.

Bekymringsmeldingen skal ha blitt sendt fra kystverket 20. februar i år.

Synkehull på stranda

Røret som ble funnet lå på omtrent tre meters dybde under sanden. På grunn av graving i området for å avdekke hvor saltvannsoppløsningen kom fra har det dannet seg et synkehull på stranda.

Dermed har hele området blitt sperret av fordi dette kan være farlig for badegjester dersom stranda eventuelt blir åpnet for publikum igjen.

– Som en sump

– Lekkasjen produserer en effekt slik at sanden oppfører seg som en sump på grunn av store mengder sand i bevegelse, forklarer direktøren for kystverket, Rafael López Orive til La Provincia.

Forurensningen ble oppdaget da det ble utført studier om sanddybden, utført av selskapet Ingeniería Costera y Oceanoráfica på vegne av kystverket. Disse undersøkelsene ble gjort nettopp for å kunne avgjøre om stranda skal åpne for publikum.

Tauro bestod frem til 2016 av rullestein, før Anfi-gruppen med nå konkursrammede Cazorla i spissen dumpet rundt 60.000 kubikkmeter sand fra Sahara på stranden.

Ifølge kystverket kommer saltvannsoppløsningen fra avsaltingsanlegget til Anfi som ligger nært stranden. Fordi røret ikke går helt ut til havet blir det konsentrerte saltvannet liggende i sanda.

Ikke vårt ansvar, sier Anfi

Anfi-gruppen, som ble startet av nordmannen Bjørn Lyng (1925 - 2006) hevder på sin side at de «ikke vet noe om dette» eller om rørledningen, og at de «ikke er ansvarlige» fordi Anfi ikke eier avsaltingsanlegget.

Anfi påpeker at de kun har en kontrakt med eieren om levering av avsaltet sjøvann.

Kystverket uenig

Kystverket har overført ansvaret for saken til øyregjeringen, men understreker at det finnes en resolusjon datert 18. oktober 2007 hos miljødepartementet i regjeringen på Kanariøyene, der myndighetene stoppet en søknad om autorisasjon for å slippe ut saltvann fra anlegget.

Denne søknaden kom fra Anfi Tauro SA.

Vil åpne stranden

Kystverket ønsker at stranden skal åpnes for publikum når de nåværende problemene er løst.

De kunngjorde denne uken at moloen som Anfi bygde foran et gammelt lager skal bort. Et område på 12.000 kvadratmeter som ikke er en del av konsesjonen for stranda skal fjernes.

Anfi har på sin side sagt at de ikke akter å gjøre noe som helst før en endelig dom foreligger i saken.

En detaljert rapport ble sendt til Mogán kommune denne uken.