ARKIVFOTO: Tauro-stranda sett fra lufta. Foto: Bård Ove Myhr

Tauro-stranda tilbake i offentlige hender –⁠ åpner ikke med det første

Gjerdet blir stående en stund til.


Tauro-stranda i Mogán på Gran Canaria er nå tilbake i offentlige hender, fem år etter at konsesjonen for drift av stranda ble gitt til Anfi Tauro SA. Likevel forblir stranda stengt for publikum.

Overdragelsen fra Anfi Tauro SA til kystverket ble formelt godkjent på onsdag denne uken. Stranda har vært stengt siden 2016 og hele prosjektet har vært plaget av en rekke uregelmessigheter.

Anfi mistet konsesjonen i 2020, etter at de ikke overførte landeområder som var nødvendig for å utvide stranda. Anfi forsøkte å gi fra seg et område de ikke eier, og som allerede er i bruk.

Anfi anket avgjørelsen, men tidligere i juni avviste høyesterett på Kanariøyene saken.

Hvem skal drifte stranda?

Selv om overdragelsen nå er offisiel, må alle de involverte partene først komme til enighet om hvem som skal drifte stranda.

Mogán kommune har gjort det klart at de ønsker dette ansvaret.

Møtes denne torsdagen

Kystverket og kommunen skal møtes denne torsdagen for å diskutere hvordan de kan få åpnet stranda igjen. Inntil videre blir gjerdet som hindrer publikum fra å bruke stranda altså stående.

Anfi skriver i en pressemelding at de er uenige i avgjørelsen fra miljøverndepartementet, og at de vil fortsette å anke saken. Selskapet sier de også vil kreve erstatning.

Store miljøskader

Utenom de byråkratiske problemene, har prosjektet også fått kritikk for miljøskader og import av sand fra okkuperte områder i Vest-Sahara.

Dette skal ha ført til store miljøskader, og stranda er fremdeles stengt etter flere år med juridiske problemer.

Skulle forbedre tilbudet til turister

Opprustingen av kystlinjen i området skulle forbedre tilbudet til turister i Mogán kommune, åpne for rundt 7500 sengeplasser, to golfbaner og et handelsområde på 18 000 kvadratmeter. Kronen på verket skulle bli en flott promenade som forbinder Cura-stranda med Amadores, og et havn med plass til 400 fritidsbåter.

Anfi-gruppen har allerede luksusvillaer i Tauro, men de manglet en strand i samme område. Med strand-prosjektet sikret Anfi seg konsesjon for å bruke stranda de neste 50 årene – en mulighet de nå har mistet.