Telefónica slår på sitt 5G-nettverk i Spania før nyttår

Selskapet sier de har ventet på bedre utvalg av mobiler som støtter 5G. Det nye nettet skal dekke 75% av befolkningen.

SKRUR OPP FARTA: Teleoperatøren Telefónica lover å dekke 75% av befolkningen med sitt nye 5G-nett innen utgangen av året. Illustrasjon: Envato Elements

Av Leo Lunde | Oppdatert 2. september 2020 kl. 09:15

Telefónica kunngjorde på tirsdag i en pressemelding at de skal skru på sitt 5G-nett innen utgangen av 2020. Samtidig lover de at 75% av befolkningen i Spania skal få tilgang til det nye, raskere mobilnettet.

En av årsakene til at Spanias største teleoperatør har ventet så lenge er tilgangen på mobiler som støtter teknologien. Det forklarer selskapet i pressemeldingen, hvor de påpeker at det i oktober og november vil komme nye modeller som støtter teknologien til en lavere pris.

5G koster skjorta i dag

Foreløpig har utvalget av telefoner som tilbyr 5G vært dårlig. Merker som Samsung, LG, Xiaomi, Oppo, One Plus og Huawei har kommet med modeller som støtter teknologien, men dette er snakk om flaggskipmobiler som fort koster over 1000 euro.

Det er forventet at flere modeller vil komme i løpet av året med lavere priser.

75% av befolkningen

Den første runden med 5G som skal komme innen nyttår vil være i 150 byer med mer enn 50 000 innbyggere, nesten alle byer med mer enn 30 000 innbyggere, mer enn 50% av byer med 20 000, og noen få områder som har under 10 000 innbyggere.

Totalt lover Telefónica at nettet vil dekke 75% av befolkningen.

Vodafone var først i Spania

Med denne kunngjøringen svarer Telefónica konkurrentene som allerede har begynt å aktivere sine 5G-nettverk. Vodafone var de første til å innføre den nye teknologien i juni 2019, og tilbyr nå det superraske mobilnettet i 21 byer. Orange planlegger å fyre opp sitt 5G-nett i Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla og Malaga denne måneden. Orange har også en samarbeidsavtale på plass med MásMóvil som vil gi de en dekningsgrad på 20%.

5G-teknologien lover å revolusjonere kommunikasjon på grunn av de høye nedlastingshastighetene og evnen til at langt flere enheter kan være koblet til samtidig. I tillegg har nettet meget rask responstid, som vil muliggjøre «tingenes Internett» og for eksempel selvkjørende biler.  5G har i flere tester vist seg å tilby hastigheter som ligger på nivå med fiber.

Ikke «ekte 5G»… Enda.

I alle tilfeller bruker likevel selskapene i Spania 3,7 GHz-båndet som sliter med å nå inn i bygninger.

Teknologien er i virkeligheten en videreutvikling av 4G-nettet, kjent som 5G NSA, som ikke gir samme ytelse som 5G over 700 MHz-båndet. Disse frekvensene skal auksjoneres ut i første kvartal av 2020.

God infrastruktur fra før

Telefónica understreker i sin pressemelding at de vil kunne tilby 5G til en langt større andel av befolkningen med en gang, takket være en kombinasjon av 5G NSA-teknologien og DSS (Dynamic Spectrum Sharing), og at de derfor også vil være i stand til å slå på det «ordentlige» 5G-nettet så snart teknologien er tilgjengelig. I tillegg har selskapet en godt utbygd infrastruktur fra før, og vil i tillegg sette opp nye basestasjoner ved behov.

Stenger ned kobbernettet

Etterhvert som 5G-nettet kommer på vil det også iverksettes en gradvis slukking av det gamle GSM og 3G-nettet.

Telefónica planlegger også å stenge ned 100% av kobbernettet sitt, som skal være fullstendig byttet ut med fiber innen 2025.

Henger etter Norge

Planen i Spania er å stenge 3G-nettet det samme året som kobbernettet, altså i 2025. Det er hele fem år senere enn Norge, som allerede har begynt å stenge 3G til fordel for 4G og 5G. Planen til selskaper som Telenor er at 3G skal være stengt innen utgangen av 2020 i hele Norge.

I Norge begynte Telenor sin åpning av det nye mobilnettet 13. mars, og flere byer har allerede fått dekningen på plass. Dette inkluderer Kongsberg, Bodø, og Spikersuppa i Oslo – og kanskje overraskende – Svalbard. Konkurrenten Telia har også begynt åpningen av sitt 5G-nett, og har åpnet dette i Lillestrøm, deler av Oslo, og senest i Trondheim 20. august.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!