Siste

Tenerife Sør får også internasjonal trafikk


På fredag ble det kjent at Gran Canaria skulle bli Kanariøyenes eneste inngangsport for internasjonal flytrafikk. Nå har øyrådet på Tenerife også sikret seg en plass på lista over inngangspunkter i Spania.

Dette ble kunngjort av president i øyrådet på Tenerife, Pedro Martín, sammen med Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres.

De to har jobbet opp mot den sentrale regjeringen i Spania for å sikre at også Tenerife kan ha internasjonale ankomster med fly.

Fra før hadde Tenerife fått muligheten til å ta inn trafikk fra utlandet som kom sjøveien, mens Gran Canaria opprinnelig skulle fungere som øygruppens eneste flyplass med internasjonal trafikk.

En formalitetsfeil

Øyrådets president formidlet i går sin misnøye med at Tenerife sør ikke var på lista over godkjente flyplasser – en avgjørelse han mener har vært en formalitetsfeil – og som nå har blitt rettet.

Målet med tiltaket er å begrense hvilke steder i landet som kan få håndtere internasjonal trafikk, og dermed unngå smitteimport. Alle inngangspunkter oppfyller kriterier for å kunne håndtere offentlige helsekriser.

Tiltaket gjelder fra 16.-24. mai, men kan utvides om nødvendig.

Dette er flyplassene

Flyplassene som får lov til å ta inn internasjonale flyvninger er: El Prat Barcelona, Barajas Madrid, Costa del Sol Málaga, Palma de Mallorca, Tenerife Sør og Las Palmas Gran Canaria lufthavn.

Streng grensekontroll

Fra før av må alle som kommer fra utlandet i 14 dagers karantene, og spanske myndigheter kommer fortsatt til å nekte alle som ikke er spanske borgere eller har gyldig opphold i landet tilgang.

Spania vil imidlertid la faste innbyggere i Schengen-området mellomlande eller reise gjennom landet så lenge de er på vei hjem.

Krensekryssende arbeidere, helsepersonell, diplomater, og individer som kan bevise at deres reise inn i landet er essensiell får også slippe inn.

Kan nekte EU-borgere tilgang

Ordren som gjelder fra 16. mai, og som også omfatter de nye inngangspunktene i landet, gir myndighetene rett til å nekte EU-borgere tilgang til landet av hensyn til folkehelsen, så lenge de ikke er registrerte fastboende i Spania, eller på vei direkte til hjemlandet i et annet EU-land, Schengen-land, eller Andorra.

Det gjøres et unntak for ektefeller som er gift med en spansk borger, og for partnere i et lignende forhold som er registrert i offentlige registere. Det gjøres også unntak for barn og foreldre som bor sammen med borgeren, så lenge de reiser sammen eller er på vei for å gjenforenes med han eller henne.

Unntak for internasjonal trafikk

Begrensningene i dette tiltaket gjelder ikke statlige fly, mellomlanding for ikke-kommersielle formål, frakttransport, humanitær hjelp eller nødsituasjoner.

For skipstrafikken gjelder lignende unntak; fraktskip, humanitær hjelp, medisinsk assistanse og nødstilfeller er unntatt fra disse reglene.

Regjeringen har også sørget for at de kan gi raske unntak ved behov for skip eller fly som frakter spanske borgere og innbyggere.