Ti mindreårige migranter sendt til Spania på onsdag


En gruppe på ti enslige mindreårige asylsøkere ble på onsdag sendt fra Kanariøyene til Castilla y León i Spania.

Departementet for sosiale rettigheter skriver i en pressemelding at de er en del av gruppen på 25 mindreårige som Castilla y León-regionen har sagt ja til å ta inn.

Overtar omsorgen

Det er regionene som har omsorgsansvaret for enslige mindreårige migranter, og Castilla y León overtar dermed dette ansvaret for migrantene de nå tar inn.

Dette innebærer en juridisk prosess der en region må overta både vergeansvaret, omsorgen og kostnadene, og derfor har det tatt tid å få på plass en avtale.

I avtalen understrekes det at Castilla y León forstår den vanskelige situasjonen som Kanariøyene er i, og at effektive og smidige løsninger må på plass slik at regionene kan samarbeide om denne omsorgen.

2634 mindreårige på Kanariøyene

Kanariøyene har for tiden ansvar for 2634 enslige mindreårige asylsøkere som har kommet i båter fra Afrika. Disse er fordelt på 29 mottak som er satt opp for disse.

Kanariøyenes regjering har bedt EU og sentrale myndigheter om økonomisk bistand på grunn av dette ansvaret.

Så langt har Kanariøyene fått på plass avtaler med en rekke regioner for omsorgsovertakelse.

Totalt dreier dette seg om 177 plasser, og altså bare en liten del av de 2634 mindreårige migrantene som øyregjeringen må ta hånd om.

Navarra har sagt ja til å ta inn 10 mindreårige, Cantabria 20, Valencia 18, Catalonia 43, Castilla y León 25, Extremadura 25, Asturias 16 og Galicia 20.