Siste
Foto: graja/Shutterstock

Tipskultur fra USA sniker seg inn i Spania

I Europa har det vært vanlig å legge igjen litt tips som en hyggelig gest hvis man er fornøyd og vil takke for god service. Men nå er amerikansk tipskultur på god vei inn i Spania også, og da skal det tipses basert på kjøpesum.


I Europa har det vært vanlig å legge igjen litt tips som en hyggelig gest hvis man er fornøyd og vil takke for god service.

I USA derimot, er 20% tips noe man ikke kommer utenom, da tipsen er en del av lønnsgrunnlaget. Mye tyder nå på at tipskulturen fra USA er på full fart inn i Spania.

Frivillig tvang er lov

Ifølge Flysmart24 blir det mer og mer vanlig at restauranter i Spania regner inn tips på sluttfakturaen.

Eksemplene de viser til er hentet fra Barcelona og Madrid, og viser at du som kunde må krysse av for om du vil gi 5%, 8% eller 10% tips før regningen betales.

De ulike sluttsummene ramses opp som alternativer på regningen, så sånn sett kan det være lett å føle seg tvunget til å velge et av dem.

Litt lenger ned, er det oppført et alternativ med ingen tips. 

Ved å gjøre det på denne måten, holder spanjolene seg innenfor loven fordi det fortsatt er valgfritt å gi tips, men ekspertene antar at folk i større grad vil føle seg presset til å gi tips når regningen presenteres på denne måten.

Frykter at kulturen sprer seg til hele landet

Selv om fenomenet med prosentbasert tips foreløpig kun er observert i de store byene, vil praksisen trolig sprer seg til hele landet, og spesielt i turistbaserte områder fordi det vil gi restaurantene mye høyere inntjening.

Det er den spanske avisen Las Provincias som først skrev om saken.

Det refereres til at kommentarfeltet bombarderes av folk som er kritiske til at den amerikanske tipsekulturen gjør sitt inntog i Spania.  

Ruben Sanchez, generalsekretæren i forbrukerorganisasjonen Facua, sier til avisa at forklaringen på denne endringen i tipskultur er at restauranteierne i større grad vil lempe mer av lønnskostnadene over på kundene, og at det markant økende antall amerikanske turister i Spania har vist at det faktisk er mulig.

I USA er det nærmest påkrevd å betale 20% i tips når en er ute å spiser. Denne tipskulturen har amerikanerne tatt med seg på utenlandsferie, noe som følgelig har blitt til stor glede for servitører og restauranteiere også i Spania.

Tips basert på sum, ikke service

Den norske professoren ved Norges Handelshøyskole Tor W. Andreassen, som Flysmart 24 har vært i kontakt med, er ikke overrasket over at den nye praksisen skaper negative reaksjoner hos mange.

I sine uttalelser trekker han frem to faktorer som kan gi negative ringvirkninger.

Det ene er at restuaranteierne vil fremstå som grådige ved å selv foreslå beløp for tips, noe som fratar gjestene gleden ved å tipse.

Den andre er at servitørene lett kan bli mer opptatt av å selge enn å gi god service, fordi tipsen regnes ut fra sluttsummen på antall solgte varer, helt uavhengig om servicen er god eller dårlig. 

– Bare spørsmålsvinduet generelt er litt som emosjonell utpressing, mener amerikanske Garrett Bemiller (26) som avisa avisa WSJ har snakket med. 

Han ble selv spurt om å betale 20% i tips for vannflaska til seks dollar på en selvbetjeningsautomat. 

 

 

 

 

 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.