Illustrasjon: Envato Elements

To lokale politifolk fra Mogán dømt for tortur og grov vold mot migrant


Provinsretten i Las Palmas har dømt to betjenter fra det lokale politiet i Mogán til syv år og seks måneders fengsel for tortur og vold mot en migrant som de to banket opp i januar 2011.

I tillegg til fengselsstraff er de to også fradømt retten til å jobbe i politiet i 10 år, og til å betale erstatning på 20 745,75 euro for skadene, 2936 euro for konsekvensene, og 20 000 euro for tort og svie.

Dommen avgjør også at byrådet i kommunen står som medansvarlige i erstatningskravet til offeret.

Kvelden, 11. januar 2011

Retten fant det bevist at de to siktede politifolkene, i kraft av sin jobb i det lokale Mogán-politiet, tjenestegjorde i sivile klær på kjøpesenteret i Puerto Rico 8. januar 2011 klokken 21:40.

På dette tidspunktet skal en av de siktede ha nærmet seg en migrant som solgte kjeder på en restaurant i 2. etasje, der de krevde at personen fulgte med betjentene til et bortgjemt sted, uten at de to identifiserte seg.

Offeret kjente til at betjentene tidligere hadde aksjonert mot et familiemedlem som solgte varer på gaten, og at hans slektning ble skadet i hendelsen. Offeret skal ha vært innkalt som vitne i denne saken, og følte derfor, ifølge dommen, «frykt for sin sikkerhet, og stakk av, som førte til en jakt gjennom kjøpesenteret, fra øvre etasje til supermarkedet på bakkeplan«.

Brakk armen

Her skal en av politifolkene ha fått tak i han. I dommen står det at betjenten «fikk han til å snuble, og etter at han falt i bakken, sparket han to ganger hardt og slo han, før han satt seg over han for å immobilisere han.«

Dommen beskriver videre at politibetjentene «dro han ut av establisjementet, og at hans partner møtte de utenfor, der begge de siktede slo offeret med batonger eller objekter med lignende karakteristikker, som resulterte i en brukket arm på offeret, på grunn av et hardt slag påført av en av de siktede

Skrek i smerte

Deretter skal de to politifolkene ha holdt migranten i beltet og kastet han i bakken. «Offeret skrek i smerte og ba om hjelp fra folkene som var i nærheten« skriver retten.

Når offeret var immobilisert og forslått skal de to siktede ha festet håndjern på hans høyre hånd, og slept han med makt mellom seg, via armene og beltet, og at de på veien til politistasjonen valgte en øde vei hvor de gjentatte ganger slo han flere steder på kroppen, og «skadet hans fysiske integritet og verdighet«.

Ropte om hjelp

Offeret skal flere ganger ha ropt om hjelp under hendelsen, og bedt om at noen ringte Guardia Civil.
Ifølge dommen skal de to betjentene ha fortsatt å banke offeret på politistasjonen, frem til to andre betjenter ankom og tok over ansvaret.

Sendt til sykehus

Rundt klokken 23:00 ble offeret sendt til legevakten i Arguineguín, og deretter videre til San Roque Meloneras-sykehuset, hvor han ble behandlet for skadene.

Ifølge dommen skal de to siktede ha pågrepet han for å ha motsatt seg pågripelse, men saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Retten mener at politifolkene som nå er dømt mishandlet mannen for å skremme han fra å vitne i saken hvor hans familiemedlem var blitt skadet av det lokale politiet.

Dommen ble kjent dagen etter at en video av en voldelig pågripelse utført av det lokale politiet i Arrecife på Lanzarote gikk viralt på øygruppen.

 
Denne videoen av en voldelig pågripelse på Lanzarote har gått viralt på Kanariøyene siden søndag.