Annonse

To millioner som har fått første vaksinedose i er nå i limbo

Spania har bråsnudd og bestemt at bare de over 60 år skal få AstraZeneca-vaksinen etter ny rapport fra det europeiske legemiddelbyrået EMA.

Foto: Foto: Gencat CC0

Av Leo Lunde
Publisert 8. april 2021 kl. 01:12

Av Leo Lunde
Publisert 8. april 2021 kl. 01:12

Annonse

Spania har brått snudd om AstraZeneca-vaksinen, som først kun ble gitt til de under 55, så de opp til 65. Nå begrenses bruken til de som er over 60 år– og setter nesten to millioner som allerede har fått første dose i limbo.

Grunnen er den siste analysen fra EUs legemiddelbyrå EMA, som i går viste at det er en sammenheng mellom alvorlige tilfeller av blodpropp hos relativt unge pasienter og vaksinen.

– Vi vil fortsette å gi AstraZeneca-vaksinen, men til personer fra 60 år og oppover, sa Spanias helseminister Caroline Darias på en pressekonferanse onsdag kveld.

Også flere andre land i Europa har innført lignende tiltak. Italia er blant disse, mens Storbritannia har bestemt at vaksinen ikke skal gis til de under 30 år. Belgia har satt sin grense på 55 år.

EMA påpeker at blodpropper er en sjelden bivirkning, men at spesielt kvinner under 60 år er utsatt. Legemiddelbyrået anbefaler fortsatt bruk av vaksinen.

 

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Annonse