Torres gir helseministeren sparken

av | 25.03.2020

Kanariøyenes president Ángel Victor Torres har besluttet å bytte ut Teresa Cruz som helseminister.

Denne avgjørelsen var ikke uventet, etter at Cruz har fått rungende kritikk for på grunn av sine prioriteringer i den pågående coronavirus-krisen.

Må pakke sakene

Presidenten gjorde det helt klart at komitéen han selv leder skal ha full kontroll over avgjørelser i forbindelse med coronaviruset.

Det skal Cruz ha nektet å akseptere, noe som førte til at hun nå har fått beskjed om å pakke sakene sine.

En tungvekter

Den nye helseministeren på Kanariøyene blir Julio Pérez – en tungvekter innen den kanariske politikken.

Julio Pérez blir ny helseminister på Kanariøyene.

Bak seg har Pérez en lang politisk karriere. Han har vært viseordfører i Santa Cruz de Tenerife, og statssekretær for Zapatero-regjeringen i 2008-2011, i tillegg til medlem i havnestyret på Tenerife, og har også tjent som guvernør, og Helse- og sosialminister for Kanariøyenes regjering i 1991-1993.

Skyteskive

Teresa Cruz har de siste dagene vært skyteskive for både leger, sykehusledelse og fagforeninger, som mener hun har prioritert å få ned helsekøene, fremfor å prioritere den ekstreme situasjonen som nå pågår.

I tillegg har Cruz blitt kritisert for mangel på beskyttelsesutstyr og dårlig planlegging.

Pinlig

Etter en godt synlig uenighet mellom president Torres og Cruz endte det til slutt i en pinlig og offentlig oppsigelse for partifellen fra sosialistpartiet PSOE.

Hun skal overfor media ha avfeid komitéen til Torres som «rådgivende», til tross for at presidenten gjorde det helt klart at han tar kontroll på situasjonen.

I et intervju skal den tidligere helseministeren ha sagt at det er hun som tar avgjørelser i forbindelse med coronavirus-krisen, noe som var et direkte brudd på ordre fra presidenten selv.

Den tidligere helseministeren Teresa Cruz har fått mye kritikk for sin håndtering av krisen. Foto: Skjermdump fra pressekonferanse.

Lå i kortene

En mulig oppsigelse av Cruz som helseminister lå i kortene allerede før coronaviruset brøt ut på øygruppen. Hun har tidligere møtt politisk motstand og kritikk på grunn av hennes håndtering i forbindelse med en streik blant helsepersonell. Den siste uken har vært preget av mye kritikk for Cruz’ prioriteringer i den pågående situasjonen.

Senest på søndag i forrige uke ble presidenten spurt på en pressekonferanse om han kom til å sparke Cruz. Torres utelukket da ikke at han kom til å gjøre endringer i staben sin.

Også krefter innad i ministerens eget parti, PSOE (sosialistpartiet) beskylder Cruz og hennes departement for et «absolutt vanstyre,».

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Helseministeren på Kanariøyene, Blas Trujillo, innrømmer at situasjonen på Insular-sykehuset er meget alvorlig. Sykehuset har så langt blitt rammet av fem utbrudd med minst 85 smittetilfeller, ifølge avisen Canarias Ahora. 151 ansatte ved sykehuset er i karantene...

Rekordbeslag av hasj til havs

Rekordbeslag av hasj til havs

Politiet og skattemyndighetene har beslaglagt "flere dusin tonn" hasj på havet, i en operasjon som beskrives som den største noensinne til havs mot narkotikasmugling. Myndighetene tok seg om bord i fire seilbåter og beslagla til sammen "flere dusin tonn" med hasj. Den...

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Mange har tatt kontakt med Canariavisen for å høre hva forsikringen dekker dersom de reiser til Spania nå. Ifølge FHI sitt smittekart er hele Spania, inkludert Kanariøyene, rødt. Det betyr begrensninger i hva reiseforsikringen dekker, og alle selskaper har sine egne...

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

Den siste tiden har det vært mange og heftige diskusjoner om det å reise til Kanariøyene på ferie nå. Mange velger å trosse reiseråd og rødmerking, og sier de føler seg like trygge på Gran Canaria som i Norge. Vi tok en prat med x nordmenn for å finne ut av hvorfor de...

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

For norske Ann Cathrin El Allaoui ble ikke denne mandagen helt som hun hadde tenkt. På ettermiddagen fikk hun nemlig den utrolige beskjeden: noen hadde satt bilen hennes på lecablokker og stjålet alle hjulene. El Allaoui forteller til Canariavisen at hun hadde lånt...

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Plaza de Las Naciones i Puerto del Carmen på Lanzarote skal få et ansiktsløft. Ifølge en intern rapport i kommunen skal det være nødvendig med flere utbedringer av plassen og området rundt. Byrådet i Tías har derfor besluttet å bruke 720 000 euro langs promenaden....