Torres: –⁠ Hvis det ikke blusser opp vil en viss normalitet komme til høsten


Kanariøyenes president benyttet Kanariøyenes nasjonaldag for å komme med et positivt budskap til befolkningen. Samtidig advarer han mot å ta for lett på pandemien.

Torres snakket åpent i et intervju med Canarias7 om den vanskelige situasjonen, og de harde valgene han har måttet ta underveis. Han valgte blant annet å sparke sin egen helseminister, Teresa Cruz, like etter at unntakstilstanden ble innført.

– Vi er allerede i siste fase av nedtrappingen, og innsatsen har vært god. Kanariøyenes regjering har taklet dette. Faktisk fikk Teresa Cruz skryt for innsatsen under de første episodene med viruset. Men vi var i en mer krevende tid, forklarer Torres til avisen Canarias7.

Presidenten snakket også om turismen i tiden fremover.

– De siste pennestrøkene legges på en plan mellom regionsregjeringene og staten, for å gjenopplive turismen, og vi har lagt tiltak på bordet. Blant de har vi bedt om at flyplassavgiftene må senkes, slik vi også gjorde i 2009, og under Thomas Cook-konkursen.

Skal testes før avreise

– Vi har også foreslått å etablere mekanismer for maksimal helsesikkerhet innen turistsektoren, ettersom det verste som kan skje for sektoren er at vi åpner grensene uten kontroll og dermed må stenge de igjen på grunn av nye utbrudd. Den største risikoen for Kanariøyene nå er at smitte kommer fra utlandet. Derfor har vi bedt om at alle skal testes på avreisestedet, og at kostnaden skal dekkes av tre aktører – turoperatøren, hotellet, og det offentlige.

Vil spore turistene

– Vi foreslår også tiltak for å forbedre helsesikkerheten på flyplassene, og systemer for virusprøver og sporing av turister. Så lenge vi ikke har en vaksine er dette den beste fremgangsmåten, og det er ikke enkelt å forene alle interesser, siden det er mange som vil dra så snart som mulig, fylle flyene... Vi foreslår at det går fulle fly, men at tester blir utført. Vår sterkeste sesong er september, oktober og november, og i dag ser det positivt ut. Det er reservasjonsbelegg på opp mot 50% for hotellene. Hvis alt går etter planen og det ikke blusser opp nye utbrudd, betyr det at vi nærmer oss en normalitet innen slutten av året.

Kan ikke slappe av

Selv om presidenten sitt budskap på mange måter er positivt, advarer han mot å ta for lett på pandemien.

– Vi kan ikke slappe av. Det har gått bra med kanariøyene, og det fortsetter å gå bra, men ansvarlighet må vi fortsatt ta. Om to uker vet vi hva som har blitt gjort feil i dag, slik som den massive begravelsen på Tenerife, som gjorde meg veldig sint. Vi må stille krav i nedtrappingen, sier Torres.

Du kan lese hele intervjuet med Torres hos Canarias7 (spansk).