Siste

Totalt maskepåbud på Kanariøyene


Kanariøyene innfører røykeforbud utendørs, stenger ned nattelivet, og masker blir påbudt til enhver tid utendørs.

Dette er de nye og strengere reglene som Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres kunngjorde denne torsdagen. De nye tiltakene kommer som følge av økt smitte på øygruppen, som så langt har hatt et lavt smittetrykk.

Torres informerer om at de nye reglene vil bli publisert i det offisielle statsbladet på Kanariøyene og tre i kraft fra fredag. De nye tiltakene ble avgjort under et ekstraordinært møte i regjeringsrådet på Kanariøyene torsdag morgen.

Røykeforbud og maskepåbud

Røyking blir nå forbudt på offentlig plass dersom sikkerhetsavstanden på 1,5 meter ikke kan overholdes, og bruk av munnbind blir obligatorisk til enhver tid på offentlig plass. Dette vil også gjelde på strendene, unntatt når du bader.  I Galicia har de innført et lignende forbud, og der kan man kun ta av seg masken i korte perioder for å røyke eller ta seg noe å drikke så lenge sikkerhetsavstanden kan overholdes.

Kanariøyene er den siste regionen i Spania som innfører maskepåbud til enhver tid utendørs. Tidligere har kravet vært at munnbindet må brukes dersom avstanden ikke kan overholdes, samt på lukkede offentlige steder, supermarkeder og på kollektivtransport.

Strengere håndheving

I tillegg til strengere regler vil også sikkerhetsstyrkene nå stramme inn ytterligere på sin håndheving, og da spesielt i områder hvor mange mennesker samles. Dette gjelder spesielt på utesteder, som er begrenset til grupper på 10 personer.

Som et grep for å ta kontroll over smittefarlig festing gjeninnføres også loven om at nattelivet kun kan ha områder utendørs åpent for publikum, at alle må sitte ved bordet sitt, og at kapasiteten er redusert til 75 prosent. Bruk av dansegulvet blir ikke tillatt.

Torres insisterer også på at hele befolkningen, og spesielt de unge under 30 år, må ta ansvar. Unge under 30 står nå for 95% av alle nye smittetilfeller, og de fleste er symptomfrie. Hovedkilden til denne smitten er festing og familiesammenkomster.
– Hvis dette fortsetter må vi iverksette nye portforbud

536 smittetilfeller

I går ble 66 nye smittetilfeller bekreftet, hvorav 50 av disse er på Gran Canaria. Øygruppen har nå 536 aktive smittetilfeller. 324 av disse er på Gran Canaria, 129 på Tenerife, 28 på Lanzarote, 16 på Fuerteventura, 1 på La Gomera og ingen på El Hierro eller La Palma.

To personer er innlagt på intensivavdeling, og ytterligere 30 personer er innlagt på sykehus utenfor intensivavdelingene.

Utelukker ikke nye portforbud

For to dager siden uttrykte Kanariøyenes helseminister Blas Trujillo bekymring over den økte smitten, og advarte mot nye tiltak og mulige portforbud dersom dette fortsetter.

Helsemyndighetene har gjentatte ganger påpekt at tiltakene vil bli strammet inn dersom smitten øker, og bedt de unge om å ta ansvar. Til tross for dette har den ulovlige og smittefarlige festingen fortsatt.