Siste

Tråkker du feil her, vanker det bøter

Bøter fra 150 til 60.000 euro (!) hvis du påfører sanddynene skader.


De vakre sanddynene i Maspalomas er en yndet turistattraksjon, som besøkes av tusenvis av turister og fastboende hvert år.

Men de er også et beskyttet naturreservat – noe mange ikke er klar over.

Canariavisen har tidligere skrevet om hvordan det såkalte cruising-miljøet påfører sanddynene miljøskader, når de har tilfeldig sex i bortgjemte områder på stranda.

Sårbare områder

Fordi sanddynene er sårbare, er det en del regler som gjelder for deg som vil besøke de. Visse områder er fullstendig avstengt for publikum.

Årsaken er det sårbare dyrelivet og lokale plantearter som skal beskyttes.

De vakre sanddynene i Maspalomas. Foto: Pixabay

Stranda er oppdelt i soner, som er merket opp på et offisielt kart fra øyrådet, som gjennom prosjektet Masdunas forsøker å beskytte naturområdet.

LES OGSÅ: Tsunami kan ha skapt sanddynene i Maspalomas

Her kan du gå i sanddynene

Kyststripa og de lysegule områdene er helt åpne for publikum.

I de mørkegule områdene er det begrenset hva du har lov til å gjøre. Du kan gå i sanddynene, men du får ikke lov til å forstyrre det lokale plantelivet eller forstyrre sanddynene på andre måter.

Beveger du deg inn i den røde sonen risikerer du bøter. Det er ofte inspektører og lokale myndigheter tilstede som overvåker at ingen tar seg inn i området uten tillatelse.

Det offisielle kartet fra Masdunas-prosjektet viser hvor du har lov til å gå, og hvor det vanker bøter. 

Kartet viser hvor man har lov til å ferdes i sanddynene.

Mange blir bøtelagt

Det siste året har miljøvernsavdelingen i øyrådet på Gran Canaria bøtelagt over hundre personer for skadeverk på Maspalomas-sanddynene.

Bøtene som har blitt skrevet ut ligger som regel på mellom 150 – 300 euro, men alvorlige brudd kan medføre bøter på opptil 60.000 (!) euro.

Det tilsvarer over 600.000 kroner. Da snakker vi imidlertid om f.eks. ulovlig dumping av kjemisk avfall, og ikke sex i sanden.