Et TUIfly fly ved Hanover-flyplassen. Illustrasjonsfoto: TUI Group

Trosser tyske reiseråd: vil sende turister til Kanariøyene fra 3. oktober


Den tyske turoperatøren TUI vil sende turister til Kanariøyene fra 3. oktober, til tross for at tyske myndigheter fraråder reiser til Spania.

– Folk må få bestemme selv om de ønsker å reise på ferie eller ikke, til tross for smitterisikoen og karantenekrav når de kommer tilbake til Tyskland, uttaler direktør Marek Andryszak i TUI Tyskland til flere tyske medier.

– Vi er overbevist om at mange kunder vil være positive til dette, og vil dra på ferie til tross for advarslene ettersom de kan få teste seg.

Styreleder i TUI Tyskland, Marek Andryszak mener folk må få velge selv om de skal reise på ferie eller ikke. Foto: TUI Group ©

Også Ving er positive til å sende turister til Kanariøyene i vinter, men tar forbehold om smittesituasjonen.

– Flyvningene er beregnet å starte i løpet av en måned og nivået på smittetallene i Spania farger kartet rødt. Vi følger som alltid utviklingen nøye og agerer deretter, sier Marie-Anne Zachrisson i Ving til nettavisen flysmart24.

Fraråder reiser

Både Norge, Tyskland og Storbritannia fraråder reiser til Spania for øyeblikket. Tyskland har satt som krav at det må være færre enn 50 smittede per 100 000 innbyggere de siste syv dagene før de løfter på sine karantenekrav. Norge har derimot satt kravet til 20 smittede per 100 000 de site to ukene før de markerer et land som gult på sitt kart. Reiser du til røde land er du pålagt 10 dagers karantene når du kommer hjem.

Områder som er omfattet av karantene ved innreise til Norge fra 26. september 2020. Regjeringens råd er å unngå alle ikke-nødvendige reiser til utlandet. Rød farge = høy smittespredning og du må i karantene ved innreise til Norge. Gul farge= økt risiko, du må ikke i karantene ved innreise til Norge, Rød farge skravert = ikke evaluert eller ikke tilstrekkelig data om smittespredning, du må i karantene ved innreise til Norge. Norge er merket grått på kartet fordi det ikke er gjenstand for vurdering av råd for internasjonale reiser. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Som følge av reiseråd i Tyskland har TUI redusert antall flyvninger til Kanariøyene. Landets helseminister, Jens Spahn, rådet folk til å ikke reise ut av landet i høst eller vinter for å hindre at smitten i landet øker.

Tester passasjerer

TUI ønsker i samarbeid med Lufthansa at alle passasjerer skal ta en hurtigtest for Covid-19 før de flyr. Dette vil både bidra til økt trafikk i lufta og mindre karantene ifølge selskapene.

Kanariske helsemyndigheter har lenge vært i dialog med myndigheter og turoperatører i Storbritannia, Skandinavia og Tyskland. Målet med forhandlingene har vært å etablere såkalte trygge korridorer til øygruppen.

Kanariøyenes regjering har også bedt sentrale myndigheter om muligheten til å teste turister på flyplassene, og det jobbes nå for at EU skal få felles regler for dette. I den forbindelse møttes turistministere fra EU denne mandagen for å diskutere hvordan trygge korridorer kan etableres.

Tror det blir en svak vintersesong

Flyanalytiker og reiselivsekspert Hans Jørgen Elnæs tror koordinerte tiltak vil være positivt for øygruppen. Likevel tror han vintersesongen blir svak på Kanariøyene.

–  Om EU og EØS-landene blir enige om koordinerte smitteverntiltak kan det påvirke situasjonen for Kanariøyene positivt. Dessverre går denne utviklingen tregt og kan dermed medvirke til at den kommende vintersesongen blir meget svak på Kanariøyene, forklarer Elnæs til Canariavisen.

Han tror også myndighetenes varierende reiseråd vil føre til færre flyruter.

– I tillegg stopper myndighetens uforutsigbarhet omkring reiseråd og karantenekrav interessen for å reise til Kanariøyene. Dette medfører også at flyselskapene kutter helt eller delvis sine flyruter, sier han.