Siste

Truer med å ta staten til retten etter flyktningkaos


Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, kunngjorde i går at sentrale og regionale myndigheter må komme til enighet om hvordan flyktningene skal tas hånd om når de ankommer øygruppen i småbåter.

Regjeringen på Kanariøyene gjør det også klart at de er villige til å ta saken for retten for at staten skal ta ansvaret for båtflyktninger som tester positivt for coronaviruset. Kunngjøringen kommer etter en lang periode med flere ankomster, og en rekke flyktninger har den siste tiden testet positivt for Covid-19 på øyene.

Etter et møte mellom øyregjeringen og departementet for innvandring sa Torres at utkastet til en protokoll for handling mot importerte smittetilfeller hos irregulære immigranter må forbedres. Han sier Kanariøyene ikke er enig i betingelsene som kommer frem av forslaget.

Kan ikke påta seg ansvaret

Hovedproblemet for kanariske myndigheter er at forslaget krever at øygruppens helsemyndigheter behandler og ivaretar flyktninger som tester positivt for coronaviruset, i tillegg til alle som må i karantene på grunn av nærkontakt. Dette er ikke et ansvar kanariske myndigheter kan påta seg, ifølge Torres.

Plassmangel skal være en av hovedutfordringene.

Kan ta saken til retten

For å finne en løsning ble det i går inngått enighet med Madrid om en ny avtale for å dele på ansvaret. Hvis partene ikke kommer til enighet, sier Torres at han sender saken til domstolene for avklaring.

Ifølge Torres er ansvarsfordelingen kontroversiell og har flere juridiske problemer som må løses, deriblant at øygruppen skal bruke midler de har fått tildelt av staten som følge av viruskrisen må brukes til å behandle irregulære immigranter som ankommer øyene.

72 flyktninger i telt sør på Gran Canaria

Arbeidet for å finne flere plasser for flyktningene skal fortsette i august. Kunngjøringen kommer bare dager etter at det ble klart at 72 båtflyktninger har måttet tilbringe nettene i provisoriske telt satt opp av Røde Kors i Arguineguín. Disse flyktningene skulle ha vært isolert i karantene, og 13 smittetilfeller har så langt blitt bekreftet blant denne gruppen. De 72 flyktningene ankom forrige søndag i to båter.

Torres refererte også til denne gruppen, som nå har bodd på kaia i Arguineguín i fire døgn.

– Vi føler det samme som ethvert godt menneske. Jeg tror ikke dette er noe som gjør folk glade og gir de gode følelser, sa presidenten.