Siste
STORAKSJON: Politiet gikk til storaksjon i turistområdene i Arona på Tenerife. Foto: Policia Local

Turister og migranter ikke årsaken smittespredningen på Tenerife


Hverken turister eller migranter er hovedårsakene til den ukontrollerte smittespredningen på Tenerife. Det er i hovedsak smitte i familieomgivelsene og sosiale sammenhenger som fører til økt smitte, sier kilder i Helsedepartementet til Canarias Ahora.

Likevel er heller ikke helsemyndighetene sikre på hvorfor smitten sprer seg så raskt på Tenerife, samtidig som det er langt mindre smitte på de andre øyene. Helsedepartementet benekter likevel kategorisk at turisme eller migranter er årsaken til smitten.

Så langt har det ikke vært noen større utbrudd knyttet til turister, og migranter deltar ikke i lokalsamfunnet.

Mest smitte på Tenerife

Smittetrykket på Tenerife er nå 187,29 per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Samtidig er dette tallet langt lavere på Gran Canaria, med 42,41 smittede per 100 000 innbyggere i samme periode.

Presidenten i den spanske vaksineforeningen, Amós García, er klar på at migranter ikke er årsaken til den økte spredningen. Dette bekreftes også av de lave smittetallene på Gran Canaria, hvor det har kommet langt flere båtmigranter enn på Tenerife.

Fremmedfrykt

Ifølge García er det personer som ønsker å spre fremmedfrykt som fremmer et slikt bilde av situasjonen.

Faktum er at smittevernet rundt migranter er strengt. Alle migranter testes for coronaviruset og settes i karantene. Og selv om García ikke kan utelukke at sporadiske smittetilfeller har forekommet, har båtmigrantene ifølge eksperten ingenting å gjøre med den økte smitten på Tenerife.

Selv om ekspertene og helsemyndighetene kan utelukke migranter og turister som kilden til smitte på Tenerife er det fremdeles ikke klart hva som forårsaker at nettopp Tenerife sliter med å få kontroll. Foreløpig mangler det nok dokumentasjon til å konkludere.

Familie og sosiale sammenkomster

Den viktigste teorien går ut på at innbyggerne på Tenerife har blitt for slappe med smittevernet i sosiale sammenkomster og sammen med familien. Dette er både eksperter i privat sektor og Helsedepartementet enig om.
García understreker at han ikke klandrer befolkningen som helhet, men at dårlige vaner og atferd hos deler av befolkningen er knyttet til økt smitte. Han tror folk er slitne og lei av restriksjoner og manglende sosial kontakt. Han frykter at folk ønsker seg en «vanlig jul», og derfor ignorerer smittefaren.

Unge voksne sprer smitte

Talsmann for ekspertkommiteen på Kanariøyene, Lluis Serra, tror mye av smitten kommer fra studentmiljøet, og at unge voksne med ingen eller milde symptomer sprer viruset i stor grad.

Også festing og natteliv, som spesielt er aktiviteter hos den yngre delen av befolkningen, har også mye av skylde, ifølge Serra. Han peker på utbrudd ved universiteter i Granada og Salamanca som eksempler på at unge voksne sprer viruset.

Søndagens tall

Det er fremdeles Tenerife som er hardest rammet med 261 av 325 nye tilfeller på søndag.  Gran Canaria har registrert 31 nye tilfeller, Lanzarote 6, Fuerteventura 1, La Palma 24, og La Gomera 2. El Hierro har ingen nye smittetilfeller.
Smittetrykket på Kanariøyene var på fredag 103 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Dette er en markant økning den siste tiden, men det er hovedsaklig den økte smitten på Tenerife som drar tallene opp.

For øyeblikket er 78,1% av de aktive tilfellene ved øygruppen på Tenerife. De smittede på Gran Canaria utgjør 19,1%,