Siste
Amadores-stranda sørvest på Gran Canaria. Foto: RAW-films/Shutterstock

Turistfobien sprer seg på Kanariøyene

Flere mener turismen har gått over styr. Nå sprer turisthatet seg på ferieøyene.


Økningen i turismen på Kanariøyene skaper store utfordringer, advarer miljøorganisasjonen Ben Magec, ifølge Dinside.no.

Organisasjonen peker på problemer som økt trafikk, forurensning og søppelhåndtering, som de mener gjør uopprettelig skade på øyenes natur.

I fjor kom det omtrent 16,2 millioner turister til Kanariøyene, viser tall fra de kanariske turistmyndighetene.

Det er rundt 200.000 flere enn i 2017, da forrige rekord ble satt. Ca. 407.000 turister var norske.

– Systemkollaps

Eugenio Reyes, en talsperson for Ben Magec, uttrykker alvorlig bekymring i en uttalelse til Cadena SER.

– Vi opplever systemkollaps på grunn av byutvikling, ikke bare på grunn av kvaliteten men også mengden utbygging, sier han.

Misnøyen blant lokalbefolkningen er også tydelig, spesielt på den populære stranden La Tejita sør på Tenerife, hvor det er rapportert at slagordet «Turister, dra hjem!» har blitt malt på en bygning, ifølge Expressen

Canariavisen har tidligere skrevet om demonstranter som har holdt opp lignende skilt med slagord og ropt ukvemsord til turister på Tenerife

Frustrasjonen vokser

Ifølge Anne Striewe, generalsekretær i Fundación Canarina, vokser frustrasjonen.

– Flere og flere blir forbannet. Folk er desperate, sier hun og peker på at turismen har ført til høyere leiepriser og problemer med forurensning og søppel.

Situasjonen påvirker også livet til de som har bodd der lenge, som Pepe Garrido, en servitør som har levd i turistområdet Playa de las Américas i 38 år.

Han forteller til Expressen om hvordan tilstrømningen av turister og pensjonister som bosetter seg på øya, har ført til høyere priser.

Med en gammel leilighet med dårlig standard og en skyhøy leie, beskriver han livet som en kamp.

– Bare skilte personer vil bo her. Ingen med familie vil holde ut i Playa de las Américas, uttaler Garrido til Expressen.

Skyhøye leiepriser

Canariavisen har flere ganger tidligere omtalt de skyhøye leieprisene på Kanariøyene, som spesielt rammer turistområdene. 

Enkelte steder, slik som den populære «norskebyen» Arguineguín, har det oppstått rene slumområder, der noen av innbyggere som ikke lenger har råd til bolig ender opp.

– Bryr seg bare om turismen

En av de som bor der er «Marco». Han vil ikke stå frem med eget navn. Han og kjæresten bor i slummen mellom Arguineguín og El Pajar.

– Kommunen bryr seg bare om turismen og etterlater oss med ingenting. Utlendinger kommer med store penger og kjøper opp alt, så ingen av oss har råd til å bo her mer. Øya vår blir solgt stykke for stykke til fremmede, som bare er her noen uker i året, sier Marco til Canariavisen.