Siste
Cala Gat på Rajada, Mallorca. Foto: Simon Dannhauer/Shutterstock

Turisthat: –⁠ Neste år bli enda verre

Skaden har allerede skjedd, mene eksperter etter demonstrasjoner mot turisme i Spania. Norges største turoperatør, Ving, mener det hele er overdrevet.


Denne sommeren har innbyggerne på Mallorca gått til aksjon mot den økende masseturismen. Det har de også gjort i byer som Malaga, Barcelona, og på øygrupper som Kanariøyene.

Demonstrantene mener masseturismen, og da spesielt ferieutleie, bidrar til høyere boligpriser og økt forurensning. 

De siste årene har det tilkommet over 15 000 ferieboliger på Kanariøyene. Dette er leiligheter som før ble brukt til langtidsutleie.

Både den spanske boligloven fra 2023, som gir flere rettigheter til leietakere, og muligheten for å tjene mer på korttidsutleie, har bidratt til at mange eiere tar boligene av langtidsmarkedet. 

– Turister, dra hjem!

På demonstrasjonene har slagordet «Turister, dra hjem!» vært hyppig brukt.

I Barcelona har turister nærmest blitt angrepet og sprayet med vannpistol mens de har forsøkt å nyte en lunsj i den populære feriebyen. 

Amanda Belarmino, turismeforsker og professor ved University of Nevada Las Vegas, spår at demonstrasjonene kan føre til turistsvikt. 

 – Det er grunn til å tro at disse protestene vil lykkes med å begrense turismen. Generelt prøver turister å unngå områder med politisk uro og protester, sier hun til Daily Express.

Selv om demonstrasjonene har vært tilstedeværende i flere spanske byer, har de hovedsakelig vært rettet mot politikere.

Målet er i første rekke at de som bor på turistdestinasjoner skal ha tilgang på rimelige boliger, noe dagens marked stikker kjepper i hjulene for. 

– Skaden har skjedd

Belarmino mener at turistene vil oppfatte seg som uønsket av de lokale og sannsynligvis holde seg borte etter demonstrasjonene.

– Skaden har skjedd, og mange mennesker vil styre unna disse stedene når de skal på ferie, sier hun. 

Birmingham Live melder at mange engelskmenn ser ut til å velge andre feriedestinasjoner nå, som følge av demonstrasjonene blant annet på Mallorca. 

– Hvis tallene er lavere i år, vil neste år bli enda verre. Det er lett å skremme bort besøkende, men å få dem tilbake når de innser feilen sin vil være mye vanskeligere, sier en britisk turist til avisa.

Også kommentarfeltene rundt ulike aviser vitner om at folk nå er lei av turistmotstanden. På videoappen TikTok hagler det av videoer der turister blir sprayet av vannpistoler. 

– Aldri igjen, skriver en turist i kommentarfeltet. De får svar på tiltale fra en lokal bruker i byen: 

– Bra. Ikke kom. 

En annen brite uttrykker sin bekymring over utviklingen:

– Jeg var sist på Mallorca for 50 år siden, og jeg tviler på at jeg ville kjenne det igjen nå. Det er ikke turistenes feil, men de som er ansvarlige for planleggingen av disse resortene. De har tillatt overutvikling, og det er disse personene protestene bør rettes mot. Jeg frykter at skaden har skjedd, og at neste års bestillinger vil være betydelig lavere, sier han.

Sinte kanariere demonstrerte mot turisme, ropte ukvemsord og ba turistene ved stranda om å  dra hjem.

Ifølge Flysmart24 er også turistene usikre på om de vil dra tilbake nå.

– Dette er første gang vi har følt bekymring over hvordan vi vil bli ønsket velkommen til øya. Hvis vi opplever oss truet på noen måte, vil vi avbryte ferien og aldri komme tilbake, skriver en innsender i den engelskspråklige avisen Majorca Daily Bulletin.

Ny demonstrasjon planlagt

Fredag morgen rapporterte Majorca Daily Bulletin at fagforeningene UGT, CCOO og STEI oppfordrer innbyggerne på Balearene til å protestere mot masseturismen.

Dette er mektige fagforeninger med mange medlemmer på tvers av flere sektorer i Spania. 

Demonstrasjonen er planlagt til søndag.

Også på Kanariøyene har demonstrantene sagt at de vil ta protestene til turistområdene, dersom noe ikke skjer snart. 

– I Balearene vokser alt bortsett fra livskvaliteten, uttaler talskvinne Xisca Garí, som også kritiserer økningen av turister og flyvninger.

– Vi sier ikke nei til turisme, vi sier nei til overbefolkning, sier Miquel Gelabert ifølge avisa.

En lignende tone har vært å spore blant kanariske protestanter. 

– Vi er glad i turistene. Vi trenger de, men vi trenger ikke idioter som leier privat, ikke legger igjen penger og som raserer miljøet, sa en av demonstrantene i Las Palmas til Canariavisen nylig. 

Ghettoer

Kort vei utfor den populære norske feriebyen Arguineguín, finner man en slum bestående av provisoriske hus

De er bygd av kanariere som ikke har råd til å bo. 

Før pandemien hadde slummen vokst, og myndighetene slo til for å fjerne store deler av den ulovlige bosettingen. 

Men under og etter pandemien har den vokst frem igjen. I dag bor det rundt 300 mennesker der.

Slummen utenfor Arguineguín. Foto: Jesus Sagastizabal/Canariavisen

Andre ble tvunget til å selge sine hus for å overleve. Alle har de til felles at husene deres er ulovlige, og befinner seg på en tomt de ikke har lov til å være på.

På spørsmål om hvorfor et par valgte å bygge seg et hus i slummen, svarer de: 

– Vi har ikke noe valg. Vi kommer fra Mogán og vokste begge opp i Arguineguín. Boligprisene har gått over styr og er ute av kontroll. Kommunen bryr seg bare om turismen og etterlater oss med ingenting. Utlendinger kommer med store penger og kjøper opp alt, så ingen av oss har råd til å bo her mer. Øya vår blir solgt stykke for stykke til fremmede, som bare er her noen uker i året, sier Marco. 

Protester i flere byer

Nettopp slike tilstander har ført til at det ikke bare er uro på Mallorca. I juni tok også kanariere til gatene.

De krever at ferieutleie reguleres strengere, eller enda bedre, blir ulovlig.

De krever også turistskatt, noe som i begrenset grad er innført allerede i form at gebyrer og begrensninger for å besøke populære naturmonumenter

I Barcelona og Alicante har folk også uttrykt sin misnøye med masseturismen.

 

Øker ikke livskvaliteten

Carina Ren, turismeforsker og professor ved universitetet i Aalborg, påpeker at ansvaret hovedsakelig ligger på et politisk nivå og hos næringslivet.

– Mallorca og andre middelhavsområder har en lang tradisjon for masseturisme siden 1960-årene, og øya er i høy grad formet av turismen – økonomisk, sosialt og kulturelt. Likevel er det mange som ikke opplever at turismen øker deres livskvalitet og velferd, men derimot skader dem, sier hun til DinSide.

Ren fremhever at turistveksten de siste årene har vært enorm, og at antallet turister bare fortsetter å øke.

– Dette betyr at turister ikke bare er et irritasjonsmoment i en avgrenset sesong, men utgjør et kjempestort press både i høysesongen og utenfor høysesongen. Det er turister året rundt, understreker hun.

Ifølge professoren er ikke turistene lenger begrenset til spesifikke turistområder.

– På grunn av store reiseaktører og andre bestillingsplattformer er de overalt, og man konkurrerer plutselig med turistene på boligmarkedet, hvor det lønner seg mer å leie ut til turister enn til lokale. Så dette er også en boligkrise, avslutter Ren.

 

– Overdrevet

Kommunikasjonssjef Claes Pellvik i Ving, mener det blir helt feil å kalle det turisthat. Han mener norske medier overdriver når de dekker saken. 

– Det er overdrevet. Selv om det finnes problemer med masseturisme, stemmer det ikke at det er et utbredt turisthat på Kanariøyene slik det har blitt fremstilt i norske medier, sier han til Canariavisen.

Claes Pellvik er kommunikasjonssjef i Ving og Nordic Leisure Travel Group. Foto: Ving

Finnes utfordringer

Han har selv hatt flere møter med turistminister Jessica León på Kanariøyene.

Turismen er viktig for Kanariøyene, og også for lokalbefolkningen, mener han. 

– Det er klart at det finnes utfordringer med infrastruktur og boligmarkedet på grunn av Airbnb, men at folk på Kanariøyene hater turister er rett og slett ikke sant. Men vi må ta protestene på alvor, og jeg håper politikerne og myndighetene gjør nødvendige tiltak, sier Pellvik. 

Blir neppe som i Barcelona

Han tror ikke situasjoner slik de vi har sett i Barcelona vil dukke opp på Kanariøyene.

Lokalbefolkningen husker hva som skjedde under pandemien godt, da hoteller og utesteder måtte stenge mens turistene måtte bli hjemme.

– Folk jeg kjenner fikk det økonomisk vanskelig da hoteller og restauranter måtte stenge. Ingen ønsker seg tilbake til den situasjonen, sier han. 

Samtidig håper han et demonstrasjonene kan bidra til forandringer og forbedringer, spesielt på infrastrukturen som ikke er godt nok dimensjonert for 16 millioner turister i året. 

– Det har vært snakk om å bygge tog fra nord til sør på Gran Canaria og på Tenerife, noe vi kan håpe skjer, samt forbedringer i boligsituasjonen.

Det har vært protester på Kanariøyene også, men de har vært langt fredeligere enn i Barcelona. Foto: Foto: Javier Gallego Crudo/@carnecrudaradio/X

– Fornøyde

Til de som frykter ubehagelige møter med sinte demonstranter på Kanariøyene i ferien, har Claes harde tall som han mener motbeviser påstandene om turisthat i norske medier: 

– En undersøkelse blant Ving sine gjester viser rekordhøy tilfredshet med ferier på både Gran Canaria og Tenerife. Det er ingen tegn til turisthat blant våre gjester. Folk var svært fornøyde med feriene, spesielt med været. Selv om Dagbladet og VG kan finne enkeltstående norske turister som ikke var fornøyde, viser våre data at de aller fleste gjestene våre hadde en svært positiv opplevelse, avslutter han. 

Heller ikke da Canariavisen spurte Ving om de merket noe til demonstrasjonene når de pågikk, var dette noe som plaget gjestene deres.