Siste
Anfi del Mar sørvest på Gran Canaria. Foto: Balate Dorin/Shutterstock

Turisthat på Kanariøyene: –⁠ Overdrevet

Norske medier overdriver når de skriver om såkalt «turisthat» og «turistfobi», mener Vings kommunikasjonsdirektør, Claes Pellvik.


De siste månedene har det vært mye snakk om turistfobi og turisthat i norske medier.

Aviser som Dagbladet og VG har kastet seg på hendelser i blant andre Barcelona, der turister har blitt sprayet med vannpistol av sinte demonstranter

Også på Kanariøyene har det vært demonstrasjoner mot masseturismen – riktignok av en fredeligere karakter enn de vi har sett på fastlandet. 

Lokalbefolkningen har demonstrert mot boligmangel, økende leiepriser som følge av ferieutleie, forsøpling og ødeleggelse av miljøet og overforbruk av naturressurser. 

De reagerer også på turistenes atferd, og nylig førte en sak der turister valgte å campe midt i byen til reaksjoner på sosiale medier. 

– Overdrevet

Men først og fremst har demonstrantene siktet seg mot politikere, ikke turister. Å kalle det turisthat blir feil, mener kommunikasjonssjef i Ving, Claes Pellvik. 

– Det er overdrevet. Selv om det finnes problemer med masseturisme, stemmer det ikke at det er et utbredt turisthat på Kanariøyene slik det har blitt fremstilt i norske medier, sier han til Canariavisen.

Claes Pellvik er kommunikasjonssjef i Ving og Nordic Leisure Travel Group. Foto: Ving

Finnes utfordringer

Han har selv hatt flere møter med turistminister Jessica León på Kanariøyene. Turismen er viktig for Kanariøyene, og også for lokalbefolkningen, mener han. 

– Det er klart at det finnes utfordringer med infrastruktur og boligmarkedet på grunn av Airbnb, men at folk på Kanariøyene hater turister er rett og slett ikke sant. Men vi må ta protestene på alvor, og jeg håper politikerne og myndighetene gjør nødvendige tiltak, sier Pellvik. 

Blir neppe som i Barcelona

Han tror ikke situasjoner slik de vi har sett i Barcelona vil dukke opp på Kanariøyene.

Lokalbefolkningen husker hva som skjedde under pandemien godt, da hoteller og utesteder måtte stenge mens turistene måtte bli hjemme.

– Folk jeg kjenner fikk det økonomisk vanskelig da hoteller og restauranter måtte stenge. Ingen ønsker seg tilbake til den situasjonen, sier han. 

Samtidig håper han et demonstrasjonene kan bidra til forandringer og forbedringer, spesielt på infrastrukturen som ikke er godt nok dimensjonert for 16 millioner turister i året. 

– Det har vært snakk om å bygge tog fra nord til sør på Gran Canaria og på Tenerife, noe vi kan håpe skjer, samt forbedringer i boligsituasjonen.

Det har vært protester på Kanariøyene også, men de har vært langt fredeligere enn i Barcelona. Foto: Foto: Javier Gallego Crudo/@carnecrudaradio/X

– Fornøyde

Til de som frykter ubehagelige møter med sinte demonstranter på Kanariøyene i ferien, har Claes harde tall som han mener motbeviser påstandene om turisthat i norske medier: 

– En undersøkelse blant Ving sine gjester viser rekordhøy tilfredshet med ferier på både Gran Canaria og Tenerife. Det er ingen tegn til turisthat blant våre gjester. Folk var svært fornøyde med feriene, spesielt med været. Selv om Dagbladet og VG kan finne enkeltstående norske turister som ikke var fornøyde, viser våre data at de aller fleste gjestene våre hadde en svært positiv opplevelse, avslutter han. 

Heller ikke da Canariavisen spurte Ving om de merket noe til demonstrasjonene når de pågikk, var dette noe som plaget gjestene deres.