Siste

Turisthverdagen på Gran Canaria nå: –⁠ Livet er herlig

Til tross for høye smittetall er det fortsatt liv og røre i gatene på Gran Canaria. «


Med stadig økende smitte på både Kanariøyene og i Norge, er det mange som sitter på gjerdet og lurer på om de skal reise. Noen er redde for å havne i karantene, andre for smitte, eller at de skal møte et nedstengt samfunn på ferieøyene.

Et par som ikke nølte med å reise ned nå, er Elin Ellertsen og Rune Strand fra Løten. Pensjonistparet lengtet til sol og varme. Vi møter de ved strandpromenaden på Anfi del Mar, sørvest på Gran Canaria.

Mye skremsel

Rune synes det er mye skremsel både i mediene og på sosiale medier.

– Jeg har vært her mange ganger. Jeg sliter med psoriasis og har vært på behandlingsreiser, men nå reiser vi for oss selv. Jeg fatter ikke at det går an å skremme folk så fælt. De jeg har snakket med som har reist sier det ikke er noe farlig å være her. Men noen har til og med skrevet at de ikke hadde turt å reise om de var meg, sier Rune oppgitt.

– La de fryse, ler Elin, og fortsetter:

– Det var noen som skrev at Kongen av Spania hadde sagt at Spania var nedstengt. Hallo, hvor får de det fra? De overdriver.

De mener det er strengere og kjedelig i Norge.

– Når jeg kjører taxi, så er det jo ikke noe fra Løten til Hamar. Alt er jo stengt. Utestedene går jo konkurs og klarer ikke dette, sier Rune om tilstanden hjemme i Norge.

På Gran Canaria er det færre drosjer i omløp nå, som følge av pandemien. Da blir det taxikø i Puerto Rico. Foto: Canariavisen

Kjeder seg ikke

Pensjonistparet har nok å finne på når de besøker Gran Canaria. De leier på åremål i Patalavaca – like utenfor «norskebyen» Arguineguín.

– Det er jo ikke kjedelig. Vi skal på konsert med Steinar Albrigsten og Jonas Fjell på Buster. Det er masse å finne på. Vi har leid bil og vært på fjellet. I morgen skal vi se på mandelblomstring. Livet er herlig, men de trykker det ned, sier Rune.

De to understreker at det er viktig å ha reiseforsikringen i orden.

– Vi er her i over ti uker, så vi sørget for ekstra reiseforsikring. Det var noen her nede som skulle være lenger enn de tenkte. Da var det for seint å kjøpe forsikring. Det må du gjøre før du drar, sier Rune.

Den vakre mandelblomstringen på Gran Canaria. Foto: Iris Aagesen

– Folk bryr seg ikke hjemme

Restriksjonene på Gran Canaria kan virke strenge, med blant annet obligatorisk maskebruk utendørs. Paret har ingen problemer med dette, sier de. De mener folk i Norge ikke bryr seg.

– Det er jo maske hjemme også, men folk bryr seg ikke hjemme da. Jeg er veldig forsiktig, for jeg har astma og kols, sier Elin bestemt.

Kanariøyene skal munnbindet være på hele tiden på offentlig sted. Det er unntak når man spiser og drikker på utesteder, for de som ikke kan bruke det av helsemessige årsaker, i naturområder og når man bader og soler seg.

Coronapasset som viser at du er fullvaksinert, har testet negativt de siste 48 timene eller har hatt Covid-19, må frem hver gang du skal inn på en restaurant.

Det er færre turister enn før. Foto: Canariavisen

Stigende smittetrykk

Siden desember har smittetrykket på Kanariøyene mangedoblet seg, i likhet med de fleste andre steder. Årsaken er trolig den nye omikron-varianten, som er mer smittsom.

Øygruppen har nå 2389 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

De voldsomme smittetallene har fått leger og andre i primærhelsetjenesten på øygruppen til å rope varsko. Arbeidspresset er stort, på grunn av coronatesting, telefonkonsultasjoner og sykemeldinger. Også mange leger har begynt å sykemelde seg.

Test- og informasjonsapparatet er overveldet

Flere nordmenn har kontaktet Canariavisen i frustrasjon over informasjonen fra myndighetene. Pågangen på informasjonslinjen som er satt opp for turister er stor. Mange må vente lenge på PCR-prøver, hvis de i det hele tatt kommer gjennom.

– Jeg har ventet i fire dager på en PCR-test. Det har tatt bortimot to timer å komme gjennom på coronatelefonen, forteller en oppgitt norsk kvinne, som ikke ønsker å stå frem med navn i avisa.

Likevel har karantenetiden blitt redusert fra 10 til 7 dager i Spania, likeså isolasjonstiden for Covid-19 hvis man er symptomfri.

Må stenge kl. 01

På utestedene i turistbyer som Puerto Rico og Playa del Inglés, er bordene fulle på flere restauranter. Barene får holde åpent til klokken 01 på Gran Canaria.

TV-kjendisen, kunstneren og musikeren Bjørn Lillebror Sande Larsen driver Lillebrors Party og Pianobar og restauranten Lillebrors Grill House på senteret i Puerto Rico. I Playa del Inglés har han pianobaren Do-Re-Mi. Han mener det går greit med slike stengetider.

– Stengetidene påvirker på to måter. Vi kan drive med litt lavere kostnader, fordi vi har ansatte i færre timer og det er jo bra. Folk begynner å bli vant til de nye stengetidene, og kommer litt tidligere enn før. Så vi holder budsjett i forhold til restriksjonene, forteller han.

Artistene reiser til Gran Canaria

Restriksjonene hjemme i Norge har ført til at mange artister ønsker seg til Gran Canaria. Der får de lov til å opptre, selv om man ikke kan ha store konserter. Den sjansen har ikke Lillebror latt gå fra seg.

– Vi er også så heldige at jeg kjenner mange artister, som nå ikke kan tjene penger i Norge, som da ønsker seg nedover. Jeg har laget et samarbeid med Servatur (norskeid hotellkjede red.anm.), så dette er mulig.

Denne uken kommer Torgeir og Kjendisene, neste uke er det Knut Anders Sørum fra Stjernekamp og Beat for Beat. Det blir tributeband til Jokke og Valentinerne, og hvis alt går etter planen kommer Morten Abel og Åge Sten Nilsen også.

Bjørn «Lillebror» Sande Larsen driver tre utesteder på Gran Canaria. Foto: Lillebror

Mer liv i Puerto Rico

Lillebror forteller at det er stor forskjell på Puerto Rico og Playa del Inglés.

– I Puerto Rico er det lille antallet turister konsentrert i et område og på et senter, så vi har bra med folk og veldig bra stemning. I Playa del Inglés er samme antall turister fordelt på et større område, så der er det veldig dårlig besøk. Bortsett fra på torsdagenes Terrasse-party med artister og gameshows på dagtid, som er veldig populært blant både Nordmenn, Svensker og en del andre.

Til tross for smitterekorder går hverdagen omtrent som normalt for turistene i Puerto Rico. Foto: Canariavisen

Må vise coronapass

Han synes det går helt greit med det obligatoriske coronapasset, men noen regler oppfattes som tullete av gjestene. Blant annet er det forbudt å danse og røyke på utestedene.

– Coronapass funker bra, og folk er forberedt når de kommer. Folk skriver seg også uten problemer opp i boka for registrering. Jeg har inntrykk av at folk som går på byen følger reglene som er satt, for å kunne feste så normalt som mulig. I hvert fall hos oss. En del regler anses som tullete, dansing og røyking spesielt, men de protesterer ikke.

LILLEBROR OM PANDEMI OG LAVKARBO:

– Kosær vårsj!

Selv med litt strenge regler og begrensninger, koser gjestene seg. Nordmenn er vant til å kose seg under litt begrensede forutsetninger, mener Lillebror.

– Litt sånn som at nordmenn skal sitte utendørs vinterstid og kose seg selv om det er 10 minus på hytta liksom. Har vi terrasse så har vi terrasse! Nordmenn er jo litt sånn når de kommer hit også. De er jo i syden og skal ha shorts… Selv om de ber om tepper for å kunne sitte ute. Vi «kosær vårsj» uansett, ler han.

Reise i coronatider

Å reise til utlandet nå medfører selvsagt noe risiko. I Spania trenger du ikke å gå i karantene om du har vært i nærkontakt med en smittet, så lenge du selv er symptomfri.

Overskrifter om «nødrop» fra karantenefaste nordmenn i utlandet, slik nettavisen Flysmart24 skrev om i forrige uke, handler i stor grad om land utenfor Europa, slik som Thailand.

UD anbefaler nordmenn som reiser på ferie nå til å registrere seg i appen Reiseklar, slik at du kan få oppdateringer fra norske myndigheter på reise. De understreker at den enkelte har ansvar for egen sikkerhet på reisen.

Det er også viktig å sjekke hvilke innreiserestriksjoner som gjelder i landet du skal til, påpeker UD.

Skal du til Gran Canaria eller et annet sted i Spania, er prosessen som følger:

1) Fyll inn innreiseskjema på Spain Travel Health (SpTH) eller i appen deres. Du kan se vår videoguide for utfylling her.

2) Ha coronasertifikatet i orden. Dette må vise at du enten er fullvaksinert, eller har fått en negativ test (PCR som er nyere 72 timer eller antigen hurtigtest som er nyere enn 48 timer ved ankomst). Dette gjelder alle barn over 12 år. Har du barn med bare én dose, må de ha negativ test.

3) Nyt ferien, bruk munnbind der det er påbudt og følg lokale regler.

4) Fyll inn innreiseskjemaet som Norge har her før hjemreise. Du skal testes for Covid-19 ved ankomst i Norge.