Siste

Turistnæringen blør –⁠ krever mer stabile restriksjoner

Hotelleierforeninger mener verktøykassa som blir brukt for å hindre smittespredningen rammer for hardt, og etterlyser mer stabile restriksjoner med færre endringer. «


Briter som er fullvaksinerte kan reise til Kanariøyene uten å bli karantenepliktige ved hjemreisen, etter 15. juli. Dette kommer etter massivt press fra turistnæringen på britiske myndigheter den siste tiden.

Det var hotell- og gjestfrihetsforeningen i Las Palmas, FEHT, som kunngjorde dette, angivelig etter bekreftelse fra «troverdige kilder».

Krever mer stabilitet

Foreningen har lenge snakket om behovet for mer stabile restriksjoner, som ikke endres fra en uke til en annen.

For tiden er hele Spania, inkludert Kanariøyene, farget gult på britenes reisekart. Det betyr foreløpig at briter må i karantene etter å ha vært på øygruppen, noe som hindrer de fleste fra å reise.

Endringer i restriksjoner på kort varsel har også påført andre land store utfordringer med turismen. Portugal ble grønt på reisekartet i Storbritannia ved første vurdering hos britiske myndigheter. Turistnæringen så derfor sitt snitt til å gjenåpne hoteller og utesteder.

Tre uker senere fant britene frem gulfargen, noe som førte til et massivt kaos da briter forsøkte å komme seg hjem før regelendringen trådte i kraft, skrev The Sun tidligere i juni.

Algarve i Portugal
Algarve i Portugal fikk sjokkbeskjeden om britenes gulfarge tidligere i juni. Foto: Envato Elements

– Ikke noen garantier

Trafikklyssystemet som blir brukt i EU har fått kritikk av turistsektoren for å være ustabilt lenge. «Det gir ikke noen garantier» påpeker presidenten i FEHT, José María Mañaricua.

Balearene i Spania er også en øygruppe som plages av usikkerhet på grunn av britenes system. Hotelleiere aner ikke hvordan restriksjonene er om noen uker, men må likevel ta sjansen på gjenåpning, for å berge restene av en sommersesong som er preget av usikkerhet.

Med stadige endringer i restriksjonene er det umulig for bedrifter håpe for mye. At kartet blir grønt betyr ikke lenger at bedriftseiere optimistisk åpner dørene for turister. Mange har allerede stengt, og flere tenker nå tanken.

I 2020 måtte nesten 4000 bedrifter legge ned på Kanariøyene. Av disse var over 1000 restauranter og utesteder, og 46 hoteller, slik Canariavisen skrev om i februar.

Vi besøkte tv-kjendis og pianobareier Lillebror Sande Larsen, for å høre mer om pandemihverdagen på Gran Canaria:

En kjærkommen endring

En endring i denne praksisen vil derfor være kjærkomment for de som lever av turister på Kanariøyene. Hvis man slår fast at vaksinerte kan få reise karantenefritt, åpner det dørene for en gradvis og stabil økning av turister, etterhvert som flere blir vaksinert.

Presidenten i FEHT sier han selv vil åpne sitt hotell i Puerto del Carmen på Lanzarote, takket være denne beskjeden.

– Det gir oss sikkerhet nok til å gjenåpne, sier han til La Provincia.

Gloria Ízaro Club Hotel på Lanzarote
Presidenten i FEHT eier Gloria Ízaro Club Hotel på Lanzarote. Han åpner hvis britene får reise vaksinefritt. Foto: Gloria Izaro Club Hoten

Trues av økende smittetrykk

En endring fra britenes side trues likevel at økende smittetrykk på Kanariøyene. Britenes favorittøy er uten tvil Tenerife, og her øker smittetrykket. Øya har nylig gått til rødt nivå for coronatiltak på Kanariøyene, og med det kommer strenge restriksjoner.

Målet om en gradvis forbedring i smittesituasjonen, som øyregjeringen har håpet på siden pandemien brøt ut, har ikke blitt nådd. Stadige nedtrappinger, opptrappinger, innstramminger og lettelser, har gjort det umulig å planlegge frem i tid for bedrifter.

For hver måned som går uten gjenopprettelse av normal aktivitet, må mange små og mellomstore bedrifter kaste inn håndklet.

Policia Local Tenerife
Her blir det lokale politiet i Santa Cruz de Tenerife vaksinert. Etterpå skal de ut i gatene for å håndheve strenge coronarestriksjoner. Foto: Policia Local

Frykter ny variant

Den kraftige smitteøkningen på Tenerife gjør også at helsemyndighetene frykter en ny variant av coronaviruset. I andre land har man sett en økning av Delta-varianten, som fører til mer alvorlig sykdom, og i tillegg har smittet flere som er fullvaksinert.

I Spania vil trolig Delta-varianten være dominerende innen en måned. Ifølge den siste rapporten fra det spanske helsedepartementet, utgjør delta-varianten mindre enn 1% av nye tilfeller og er en «variant av interesse».

Foreløpig er ikke Delta-varianten på lista over bekymringsverdige varianter, men gensekvenseringen av prøver er langt fra omfattende nok, mener ekspertene som storavisa El País har snakket med.

I Storbritannia gikk Delta-varianten fra å utgjøre en liten brøkdel av tilfellene, til å dominere smittebildet, på bare et par måneder.

– Det er den naturlige dynamikken i en epidemi, sier Clara Prats, forsker fra beregningsbiologi og komplekse systemgrupper, ved Catalonia Polytechnical University, til El País.

Delta-varianten
Delta eller B.1.617.2 ble oppdaget i India i desember, og dominerer nå i Storbritannia. Illustrasjon: Envato Elements

Tyske restriksjoner kan komme

Som om ikke alt dette var nok, frykter myndighetene på Kanariøyene at også Tyskland innfører restriksjoner mot Kanariøyene.

Det kan raskt skje, dersom smittesituasjonen fortsetter å utvikle seg negativt på øygruppen.

En ond sirkel

Nok en sommer er det lokal turisme det satses på. Kanariske familier som tar seg en helg på hotell har blitt redningen, men om turistsektoren kan livnære seg på disse i nok en sommer, vet vi ikke.

Mange av de lokale turistene har vært ansatt i nettopp turistsektoren selv, og det medfører en ond sirkel, etterhvert som stadig flere bedrifter må stenge dørene.

Hos foreningene, som tidligere har støttet myndighetenes strenge tiltak i stor grad, er det nå en annen tone.

Både FEHT i Las Palmas og Ashotel-foreningen på Tenerife mener verktøykassa som nå er i bruk for å hindre smittespredning rammer for hardt.

Situasjonen er helt annerledes enn for et år siden, sier de, og peker på at 35% av befolkningen på Kanariøyene er fullvaksinert, mens over halvparten har fått første dose.

Vaksine mot Covid-19 på Kanariøyene
Rundt 35% av befolkningen over 16 år er ferdig vaksinert på Kanariøyene. Foto: Sanidad Gobcan

Optimistiske i Norge

Etter at regjeringen i Norge kunngjorde at det globale reiserådet oppheves fra 5. juli har det vært god stemning hos reisebyråene.

Ving Norge forteller til Canariavisen at de starter opp flyvninger fra Oslo til Gran Canaria allerede 14. juli.

– Las Palmas står øverst på avgangslisten til Ving, forteller Country Manager i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson, til Canariavisen.

TUI Norge planlegger turer til Mallorca i sommer, og Kanariøyene fra høsten.

– Vi har oppstart 17. juli til blant annet Mallorca, og håper vi klan gjennomføre avgangene som planlagt, forteller kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren, til Canariavisen.

Nylig kunne også Flysmart24 melde av Apollo tråkker på gassen og sender folk til blodrøde Hellas. Årsaken er høy etterspørsel, ifølge selskapet selv.

Fra 1. juli vil også det norske coronasertifikatet kobles opp mot EUs løsning, og dermed kan det brukes til reiser i Europa.

Ving Sunclass Gran Canaria
Ving er positive, og vil sende nordmenn til Kanariøyene i sommer. Foto: Canariavisen

Avhengige av britene

I det store og det hele er det likevel britene, og til en viss grad tyskere, som utgjør de viktigste gruppene for turistnæringen på Kanariøyene.

Uten de faller håpet sammen for mange av de små og mellomstore bedriftene på øygruppen.

Nettopp derfor er beskjeden om at vaksinerte briter kan reise karantenefritt meget positiv. Samtidig er smittesituasjonen på Tenerife meget bekymringsverdig, og ingen jubler, helt enda.