Tusenvis av demonstranter som sild i tønne i Madrid


Tusenvis av demonstranter tok til gatene i Madrid for å demonstrere mot rasisme.

Demonstrasjonen ble organisert av studentunioner og samfunn for svarte, afrikanske og etterkommere i Spania.

De verdensomspennende demonstrasjonene mot rasisme og politivold begynte etter at afro-amerikaneren George Floyd (46) ble drept i Minneapolis da en politibetjent knelte på nakken hans i ni minutter.

Gikk fredelig for seg

Store politistyrker var tilstede da demonstrantene marsjerte fra den amerikanske ambassaden til Puerta del Sol-plassen. Det skal ikke ha vært noen voldshendelser under demontrasjonen. Flere av protestene både i USA og England har ført til slagsmål, vold og plyndring av butikker og bedrifter.

Umulig å overholde avstanden

Protesten av autorisert av regjeringsdelegasjonen i Madrid og begrenset til 200 personer. Protestantene skulle også overholde avstanden på to meter for å forhindre spredning av coronaviruset.

Til tross for dette møtte flere tusen mennesker opp, og bortsett fra maskebruk ble ingen andre smitteverntiltak overholdt.

Rettet mot både USA og Spania

I tillegg til paroler rettet mot rasisme i USA og drapet på George Floyd var flere av slagordene som ble ropt siktet seg inn mot ytre høyre-partiet Vox i Spania, og landets egen innvandringspolitikk.

Det ble også holdt taler over megafon der det ble snakket om en gruppe innvandrere som mistet livet når de forsøkte å svømme til Ceuta i 2014, drapet på Lucrecia Pérez, som anses som det første rasistisk motiverte drapet i Spania, og en gateselgeren Mama Mbaya fra Senegal, som ble drept da han forsøkte å flykte fra politiet.

Rundt 3000 mennesker samlet seg også forrige søndag i Barcelona for å protestere til tross for et ganske heftig regnvær.

Mulig smittefare

I Norge har helseminister Bent Høie advart mot smittefaren ved slike demonstrasjoner, og påpekt at alle med symptomer bør teste seg.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen har også reagert på at smitteverntiltakene ikke ble fulgt da 15.000 demonstranter møtte opp utenfor Stortinget.