Siste
Puerto de Mogán sørvest på Gran Canaria. Foto: CTatiana/Shutterstock

Tyveribølge sør på Gran Canaria: –⁠ Skummelt

– Tyvene er lurere og frekkere enn noen gang, advarer forsikringssjef.


Den siste tiden har Canariavisen mottatt nærmere ti ulike tips fra personer som har blitt frastjålet verdisaker eller utsatt for veskenapping på høylys dag i Puerto Rico og Arguineguín. 

Problemet er et vi har fulgt over tid, etter at vi så en markant økning i antallet tips etter pandemien. 

I våre saker har vi omtalt alt fra lommetyver langs Amadores-stranda, til frekke tyver som spør om veksel og rundstjeler folk

Vi skrev flere saker om den såkalte Flamenco-tyven, og den frekke Ronaldino-metoden, der tyven vipper offeret ut av balanse for å rundstjele vedkommende. 

(Saken fortsetter etter annonsen)

At nordmenn stadig vekk blir ofre for slike tyver, tyder på at problemet er økende sør på Gran Canaria, og har vært det siden pandemien.

– Rykket i handlebagen

Mai Sidsel Fotland fra Bergen er en av de som nylig ble utsatt for tyver i norskefavoritten Arguineguín. 

Hun velger å stå frem i Canariavisen for å advare andre, etter at to unge karer kom bak henne og forsøkte å få tak i et handlenett. Alt foregikk i en rolig sidegate, midt på høylys dag.

– Jeg hadde en gul handlebag fra Mint. Det er jo ganske dyre ting man kjøper der. Så hadde jeg heldigvis festet den i hanken på håndvesken min. Plutselig kjente jeg at det rykket i handlebagen, forteller Fotland til Canariavisen.

Skremte vekk tyvene

Tyven hadde nok håpet på en fangst denne gangen også, men Fotland reagerte resolutt: 

(Saken fortsetter etter annonsen)

– Jeg slo ut med armen og sa «what are you doing?!». Da gikk han umiddelbart ned på kne og sa han bare skulle knyte skolissene. Så forsvant de veldig fort. 

Fotland forklarer at det var to tyver på ferde – noe som ofte går igjen i tipsene vi mottar fra lesere. 

Mai Sidsel Fotland holdt på å miste handleposen fra Mint i et tyveriforsøk, men hennes raske reaksjon skremte vekk tyvene. Foto: Privat

Den ene forsøker gjerne å distrahere offeret, mens den andre går etter verdisakene. 

Fotland beskriver de to som unge, pent kledde menn. 

– Jeg rakk ikke å bli redd, jeg ble bare sint. Men jeg har alltid vesken på kryss over så de ikke kan rappe den. Du tenker jo på det, sier hun og fortsetter:

– Vi bor i Calle Nayra og der er det en bratt trapp opp til gata. Der tenker jeg alltid på det når jeg går opp - og jeg håper det ikke er noen folk der, spesielt i mørket.

– Det skjer ting. Det er ganske skummelt, og man blir litt mer på vakt. Det må man være, avslutter hun. 

 

Lurere og frekkere

Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han sier de ikke har eksakte tall, men at tyvene har blitt frekkere.

– Vi vet at det er tøffere tider økonomisk. Ikke bare for oss men også i utlandet. Dette rammer mange, og det gjør at kjeltringene er lurere og frekkere enn noen gang, sier han til Canariavisen.

Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige. Foto: Gjensidige

Tyvene opererer som regel der mange folk samles, for eksempel i større byer. 

– Men også på feriesteder som på Kanariøyene, legger Voll til. 

Ifølge Voll får Gjensidige også inn en del saker der volden er grovere ved ran.

– Så tipset er å aldri gjøre motstand om noen truer dere. Gi fra dere verdisaker og trekk dere rolig tilbake. Verdisaker kan erstattes, men det er vanskeligere med helsen. 

  Dette ser tyvene etter

  • Tyver ser gjerne etter ting som er lett å omsette.
  • Det betyr mobil, kredittkort, kontanter, kostbare klokker og smykker. 
  • Tyvene liker også vesker og ryggsekker, som gjerne inneholder PC, nettbrett og  briller, og pass.
  • Ved innbrudd på hotellrom og i bolig ser tyvene etter samme type saker, men også dyre klær, vesker, hodetelefoner og annet elektrisk utstyr.
 

– Er nordmenn litt naive på ferie?

– Ja, mange av oss er det. I det øyeblikket vi ankommer flyplassen, strømmer feriefølelsen på og en del hemninger forsvinner. Mange øker også alkoholinntaket, noe som gjør at vi blir litt mindre aktsomme, sier Voll.

Mobiler og verdisaker som er lett omsettelige er favoritter blant tyvene. Foto: Gjensidige

Basert på flere av tipsene Canariavisen har fått, ser tyvene sør på Gran Canaria ut til å målrette seg mot norske turister.

– Det er heller ingen tvil om at det er godt kjent i utlandet at vi fra Norge har god råd. Derfor tror vi det kan være lurt å ikke flagge at en er norsk. Det gjelder alt fra norske flagg på sekker, kofferter, vesker og lignende.

Slik forebygger du tyveri på ferie

  1. La kostbare smykker, vesker og klokker ligge igjen hjemme når du går ut på byen.
  2. Ikke la mobiler og verdisaker ligge fremme på bordet uten tilsyn, og heng ikke fra deg dyre vesker, bagger og sekker.
  3. Knyt remmene til sekker eller vesker rundt faste gjenstander som stoler eller bord for å gjøre det vanskeligere å stjele dem.
  4. På stranden, bruk stroppene for å feste sekken godt til solparasollen eller solsengen og hold den lukket.
  5. Vær på vakt mot overhyggelige personer som kan være lommetyver.
  6. Oppbevar mobil og kredittkort på innerlommen eller et sted som er vanskelig å komme til, og unngå klær med dårlige lommer for oppbevaring av verdisaker.
  7. Lås dørene godt og benytt safe for verdisaker hvis mulig. Ikke oppbevar alle kredittkort på samme sted, og lås koffertene dine.
  8. La ikke dører, inkludert terrassedører, stå åpne når du ikke er i leiligheten, da tyver kan klatre fra terrasse til terrasse.
  9. Merk dine eiendeler med navn og mobilnummer for å øke sjansen for at de returneres hvis de mistes eller blir stjålet.