Siste

Unntakstilstanden vil vare lenger enn 15 dager


Regjeringen jobber nå med å utvide og fornye unntakstilstanden i Spania, og sier på en pressekonferanse at 15 dager ikke er nok for å bekjempe epidemien som har smittet over 1000 nye mennesker det siste døgnet.

Nå kunngjør den spanske regjeringen nye og drastiske tiltak for å stagge spredningen.

I et møte med RNE forteller Transportminister José Luis Ábalos at regjeringen jobber for å utvide unntakstilstanden som nå tvinger innbyggere til å holde seg i sine hjem.

Enkelte unntak

Selv om det finnes enkelte unntak, slik som for de som skal handle mat, medisiner, til og fra jobb eller lufte hunden, er det i hovedsak et forbud mot å forlate hjemmet sitt i hele Spania, inkludert på Kanariøyene. Brudd på portforbudet kan straffes med høye bøter, opp mot 60.000 euro for de mest alvorlige tilfellene, samt fengsel.

Myndighetene gjør kontinuerlige vurderinger av alle tiltak, men transportministeren påpeker at man ikke kan forvente en umiddelbar effekt.

Transportminister José Luis Ábalos sier unntakstilstanden mest sannsynlig vil forlenges, og inkludere enda strengere tiltak. Foto: Wikimedia Commons

Lydighet er avgjørende

– Jeg tror ikke vi kan vinne denne kampen i løpet av femten dager. Det er tydelig at vi ikke kan sette en fast tidsplan. Hvis vi ikke tar uvanlig strenge tiltak i bruk for å stoppe spredningen av viruset og dets påvirkning på liv og helse, vil det ikke ha en effekt, sier Ábalos i intervjuet.

Han påpeker også at lydighet hos folket er avgjørende for at disse tiltakene skal fungere.

Flere tiltak

Ábalos har advart om at utvidelsen av unntakstilstanden kan medføre nye og enda strengere tiltak enn de som allerede er innført. Hvor strenge de blir avgjøres av hvor effektive de nåværende tiltakene er.

– Hvis vi alle er ansvarlige og forholder oss til kravene og ikke er uansvarlige vil de såklart ha bedre effekt, legger han til.

Også regjeringens nye jernhånd, Innenriksminister Fernando Grande-Marlaska, sier regjeringen vil utvide unntakstilstanden utover de 15 dagene som er satt, så lenge kongressen godkjenner dette. Hvis dette gjøres, vil nye tiltak og begrensninger kunne utføres.

Innenriksminister Fernando Grande-Marlaska er regjeringens nye «jernhånd» og har nå kontroll over alle landets politistyrker. Foto: Wikimedia Commons

Tror grensene stenges

Ábalos tror at land i Europa kommer til å stenge grensene, og han har bedt sine naboer om å være ambisiøse og «ikke protestere,» for å minimere konsekvensene av epidemien. Han sier også at turisme er en aktivitet vi nå må ofre i kampen mot viruset.

I dag møttes finansministere i hele eurosonen via videokonferanse for å koordinere et svar på den økonomiske krisen som forårsakes av coronaviruset. Flere millioner mennesker står i fare for å bli permitert eller miste jobben, og arbeidsplasser kan forsvinne, dersom ikke statsledere nå griper inn for å beskytte økonomien.

Et av de tiltakene som i så fall vil påvirke økonomien mest er stengte grenser, men Ábalos tror dette bør være en felles avgjørelse i Europa.

– Vi bør ta en felles avgjørelse som europeere, og alt tyder på at grenser vil stenges, sier han.