Illustrasjon: Twenty20

Utestedene raser mot nytt tiltak


Siden fredag har barer, restauranter og andre utesteder som serverer kunder innendørs vært pålagt å føre en detaljert logg over gjestene sine.

Dette tiltaket ble kunngjort på torsdag og ble gjeldende i går. Målet er mer effektiv smittesporing dersom det oppstår utbrudd på utesteder.

Utestedene må skrive ned fullt navn, ID-nummer, telefonnummer, samt dato og tid gjesten var der.

– Ukomfortabelt

Bransjen selv kaller tiltaket et «avvik» og mener det er ukomfortabelt for gjestene.

Et lignende tiltak har vært innført i Norge også, men i motsetning til nordmenn er spanjoler meget opptatt av sitt personvern. Et eksempel på dette er at du ikke finner noen nummeropplysning i Spania – et konsept mange spanjoler nærmest blir sjokkert over å høre at er vanlig i Norge.

– Det er ikke logisk eller normalt og er ukomfortabelt for gjestene, sier Fermím Sánchez i Aebcryo-assosiasjonen for utestedseiere i Las Palmas-regionen.

Han mener også at kravet om å beholde denne informasjonen i en måned ikke er logisk.

Vanskelig i praksis

Visepresident Carlos Quintero i utelivsorganisasjonen AERO mener dette blir vanskelig å håndtere for restaurantene – spesielt de som har mange spisegjester på en dag, slik som hurtigmatkjeder.

Forskriften mangler også detaljer om hvordan dette skal utføres. Dette gjør at restauranteiere risikerer å bryte personvernloven i EU, som i verste fall kan føre til millionbøter.

– Ting er ikke så enkelt. Du kan ikke bare skrive ned personinformasjon og det er det, sier presidenten i AERO, Ramón Fariña.

Helsedepartementet mener tiltaket ikke involverer mer innsamling enn det som er normalt når du reserverer et bord.

– Det er riktig at denne typen data gis til utestedene når de reserverer bord, men noen restauranter har bare hatt denne informasjonen i en reservasjonsbok som ikke forplikter de til å overholde personvernloven. Det som tidligere var valgfritt er nå obligatorisk med denne loven fra øyregjeringen, så bedrifter må få beskjed om hvordan de skal gjøre det, forklarer jussprofessor ved Universitetet i La Laguna, Luis Capote til La Provincia.

Personvern stoppet forskrift på Balearene

Han forklarer til avisen at en lignende forskrift ble innført på Balearene allerede i november, men ikke har blitt praktisert i det hele tatt på grunn av komplikasjoner rundt personvern.

Helsemyndighetene lener seg på at øyregjeringens egne jurister har godkjent lovverket. Men som også har vært tilfellet flere ganger før, er ordlyden lite spesifikk og mangler nødvendige detaljer. Dette gjør at det blir vanskelig å tolke lovverket.

Advokat Gerardo Pérez har forklart til La Provincia at han mener øyregjeringen ikke bare kan endre personvernloven med en regional forskrift.

– Dette lovverket kan ikke etableres med en forskrift. Det er ikke riktig. Det blir endret med en forskrift, sier han, og legger til:

– Under pandemien har mange reguleringer som fører til tvil om de går ut over fundamentale rettigheter blitt innført.