Utlendinger holder liv i det kanariske boligmarkedet

Mens kanariere sliter med å ta opp lån, holder utlendinger som betaler «kontant» liv i boligmarkedet. «


Eiendomsmarkedet på Kanariøyene går så det suser om dagen. 18 839 boliger har blitt solgt i årets første åtte måneder – tall man ikke har sett siden før finanskrisen i 2008, viser tall fra det spanske statistikkbyrået INE.

Likevel er det mye som skiller dagens boligmarked fra det i 2008, da 18 680 boliger ble solgt. Som Canariavisen har skrevet om tidligere, blir nå halvparten av alle boliger solgt til utlendinger. I 2008 var det kanariere som stod for de fleste boligkjøpene.

Færre lån

At utlendinger kjøper flere boliger på Kanariøyene, har også ført til at ett av to salg utføres uten lån i en spansk bank. Tall fra INE viser at det ble tatt opp 10 341 lån frem til august. Det vil si at kun 54% av boligkjøperne på Kanariøyene tok opp lån.

Utlendinger betaler «kontant» i de fleste tilfeller, og det er nettopp disse salgene som holder hjulene igang på det kanariske boligmarkedet. Ifølge Banco de España har antallet boligkjøp gått ned med rundt 10% blant kanariere. Årsaken er at de ikke har råd til et lån, og dermed blir avvist av banken.

Denne trenden fortsetter med økende rente. Siden juni har antallet lån som ble innvilget gått ned, til tross for at stadig flere boliger blir solgt. Fordi kanariere nå bruker lenger tid på å finne gunstige lån, tar kjøpeprosessen også lenger tid.

– Det er et ønske om å kjøpe og pågående etterspørsel, men forutsetningene lar ikke mange gjøre dette. Dette setter en brems i salget og det er utlendingene som gjør at det går rundt, sier Rafael Bello fra meglerfirmaet Era Arcoiris, til Canarias 7.