Illustrasjon: Aemet

«Værbombe» på vei mot Spania: «Álex» vil føre til kraftig vind og nedbør


Det er sendt ut farevarsel for flere regioner i Spania som følge av stormen Álex, som har blitt klassifisert som en eksplosiv syklogenese – bedre kjent som en «værbombe».

En «værbombe» oppstår når lufttrykket faller mer enn 25 hPa på et døgn, og forekommer av og til i forbindelse med tropiske sykloner i Stillehavet.

Et slikt lavtrykk vil føre til kraftig regn flere steder på fastlandet og på Balearene.

Så langt har 28 provinser i Spania fått utsendt farevarsel fra Aemet som følge av stormen. Blant andre Asturias, Galicia, Cantabria, Navarra, Baskerland, Valencia-regionen, Extremadura, Catalonia, Aragon, Andalusia, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Melilla, La Rioja, Madrid-regionen og Murcia bil merke uværet mest.

Farevarsler er sendt ut som følge av kraftig regn, høye bølger og vind som kan komme opp i liten storm flere steder, og med en vindhastighet på opptil 100 km/t i kastene, som tilsvarer full storm. I tillegg er temperaturene forventet å synke raskt.

Enkelte steder er disse varslene allerede aktive og frem mot lørdag aktiveres farevarsel flere steder etterhvert som stormen beveger seg. På søndag er det forventet at Álex har beveget seg bort fra fastlandet.

Álex er den første kraftige stormen i høst.