Foto: Sanidad Gobcan

Vaksine uten offentlig helsekort? Dette må du vite


Er du over 60 år og bor fast på Gran Canaria eller Tenerife kan du møte opp med ditt NIE-nummer og offentlige helsekort (fra det kanariske helsevesen) på et av de oppsatte vaksinesentrene til helgen.

For Gran Canaria er det messehallen Infecar i Las Palmas og ExpoMeloneras i San Bartolomé de Tirajana som gjelder.

På Tenerife er det messehallen Centro Internacional de Ferias y Congresos i Santa Cruz de Tenerife og Magma Arte & Congresos i Costa Adeje.

Åpningstiden er 10:00 - 17:00.

Også de uten helsekort kan få vaksinen

Har du ikke et offentlig helsekort må du ta kontakt med ditt lokale helsesenter (Centro de Salud).

Utlendinger som ikke er en del av det offentlige helsevesenet i Spania skal da ta med seg et bostedsbevis fra kommunen (empadronamiento) og annen dokumentasjon på at du er bosatt på øygruppen, slik som residencia/NIE og pass.

Øyregjeringens pressemelding presiserer ikke nøyaktig hva du trenger utover gyldig identifikasjon og bostedsbevis. Vårt råd er å ta med så mye du kan: pass, NIE, residencia og bostedsbevis. 

Kunngjort på onsdag

Helsedepartementet på Kanariøyene kunngjorde på onsdag at utlendinger over 60 år som bor på Kanariøyene kan få vaksinen selv om de ikke har et helsekort.

Det var presidenten i øyrådet på Lanzarote som først tok opp problemstillingen rundt at mange utlendinger over 60 år på Kanariøyene ikke har et offentlig helsekort, og dermed ikke får vaksinen.

– Vi kan ikke la en så sårbar gruppe stå uten beskyttelse, samtidig som de er til risiko for resten av befolkningen, sa øyrådets president María Dolores Corujo.

Vanskelig om man er utenfor systemet

Nordmenn som Canariavisen har snakket med, og som har forsøkt å få vaksinen uten residencia, har blitt avvist.

Det betyr at du må ha residencia/eller være registrert bosatt i din kommune for å få vaksine. Det holder altså ikke ikke med bare et NIE-nummer (spansk personnummer), noe også flere av de vi har snakket med bekrefter.

Flere har fått beskjed om at kun de som er registrert fast bosatt og en del av det offentlige trygdesystemet får vaksinen.

Vaksinen er heller ikke tilgjengelig i det private helsevesenet på Kanariøyene.

Mange nordmenn har derfor blitt avvist når de har forsøkt å få vaksinen på Kanariøyene.

Kunngjøringen som kom denne uken gjør det altså mulig for nordmenn som ikke er med i det offentlige helsevesenet i Spania å få vaksinen, og er en etterlengtet presisering fra helsemyndighetene.

Forventer 60-70% i juni

Denne onsdagen kunngjorde Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres at øyregjeringen forventer at mellom 60-70% av befolkningen er vaksinert mot coronaviruset innen 23. juni, men at dette avhenger av forsyningene som kommer.

I en pressekonferanse understreket han at helsevesenet på Kanariøyene har kapasitet til å sette 90 000 doser hver dag.

– Det viktige er å få nok vaksiner til å nå målet, som fortsatt er 70% vaksinerte innen sommeren, sa Torres.

Så langt har det blitt satt 762 557 doser på Kanariøyene. Ni av 10 personer over 60 år har allerede fått første dose, mens rundt 50% har fått begge doser.

249 862 personer er ferdig vaksinert på øygruppen, som utgjør 13,35% av målgruppen på drøye 1,8 millioner mennesker.

514 378 personer har fått minst en dose, som tilsvarer 27,49% av målgruppen.