Siste
Soria-demningen på Gran Canaria 11. juli. Se 360-bilde lenger ned i saken. Foto: Bård Ove Myhr

Vann-reservoarene på Gran Canaria tørker ut


Vannvolumet i de åtte store demningene kontrollert av øyrådet har falt til under to millioner kubikkmeter. Reservoarene i Fataga, Soria og Ayagaures er praktisk talt tomme, med kun 139 814 kubikkmeter igjen.

Ved målingen utført 31. juli var øyas største reservoar for ferskvann i Soria på kun 1 prosent kapasitet. Det samme gjalt Ayagaures-demningen. Denne hadde litt mer vann enn måneden før takket være overføringer fra andre reservoarer. Fataga-dammen stengte i juli med kun 71 kubikkmeter og var dermed på 0 prosent kapasitet. Slik var situasjonen også i slutten av juni.

Tørken som lenge har rammet Kanariøyene har redusert nivået i de åtte store dammene som styres av øyrådet til 15 prosent kapasitet totalt. Med litt under 1,85 millioner kubikkmeter er dette langt under de 23,78 millionene disse demningene har kapasitet til å samle opp.

Se 360-bilde av Soria-demningen på Gran Canaria tatt fra drone. Foto levert av Bård Ove Myhr.

I El Mulato-reservoaret går det bedre. Demningen er på 57 prosent kapasitet. I Gambuesa er 49 prosent av kapasiteten i bruk, og denne demningen står for en tredjedel av alt ferskvannet på Gran Canaria nå.

Nedgangen siden målinger gjort i 2019 viser at mengden ferskvann i reservoarene har gått ned med nesten 39 prosent.

For lite regn

På Kanariøyene har det siden 2017 blitt registrert mangel på regn i flere av årets måneder. I mai i år kom det kun 3,8 mm nedbør, som tilsvarer 19,2 prosent av forventet nedbørsmengde. Det var også den varmeste mai-måned registrert siden 1965.

Juli ble nylig kåret til den varmeste på 55 år, og hadde også den høyeste gjennomsnittstemperaturen siden 1916. Også denne måneden var spesielt tørr måned, med et gjennomsnittlig regnfall på bare 0,3 liter per kvadratmeter. Det tilsvarer kun 23,7 prosent av forventet regnmengde. Så langt i år har det kommet 47 prosent mindre regn enn forventet.