Siste
Innsiden av Las Palmas II-fengselet i Juan Grande på Gran Canaria. Foto: Institucion Penitenciario de Gobierno de España

Varetektsfange døde i fengsel på Gran Canaria


En 21 år gammel mann fra Marokko som var varetektsfengslet i Las Palmas II-fengselet på Gran Canaria døde, ifølge nyhetsbyrået Efe. Dødsfallet er under etterforskning.

De siste dagene har en video sirkulert i marokkanske medier der en kvinne forteller at hennes sønn har mistet livet på Gran Canaria.

I sosiale medier har marokkanske foreninger i Spania gjentatt dette, og lagt frem påstander om at dødsfallet skjedde på et utlendingsmottak – et såkalt CIE-senter – i Las Palmas. Hit sendes migranter som skal sendes ut av landet.

Det har også blitt fremmet påstander fra moren om røyk på sønnens celle som skal ha tatt livet av han.

Dommeren som har det overordnede ansvaret for CIE-sentrene på Gran Canaria forteller til nyhetsbyrået Efe at ingen av de innsatte på senteret har mistet livet, og at ingen hendelser tilsvarende det kvinnen beskriver har funnet sted på et CIE-senter på Gran Canaria.

I videoen forteller også moren at hun har vært i kontakt med det marokkanske konsulatet på øya for å få sendt den avdøde sønnen hjem.

Konsulen bekrefter dødsfallet

Den marokkanske konsulen Ahmed Moussa har bekreftet overfor Efe at en ung mann fra Marokko har mistet livet på Gran Canaria, men at dødsfallet skjedde mens mannen var varetektsfenglset i Las Palmas II-fengselet i Juan Grande. Ifølge konsulen etterforskes dødsfallet av domstolen.

Kilder fra fengselet forteller til nyhetsbyrået at en 21 år gammel mann som hadde sittet i varetekt siden 25. juli 2020, mistenkt for innbrudd, har mistet livet.

Han skal først ha vært i Las Palmas I-fengselet (Salto del Negro) i hovedstaden Las Palmas, men ble overført til Las Palmas II-fengselet i Juan Grande i desember 2020.

Etterforskes

Angående påstanden om røyk på mannens celle, som ifølge moren skal ha tatt livet av sønnen, sier kilder i fengselet at dødsfallet etterforskes, og at mannen var på enecelle.

Fagforeninger for fengselsansatte har tidligere advart mot at madrassene som brukes i fengsler, og som skal motstå flammer og brann, produserer røyk dersom de blir utsatt for flammer.

I juli 2020 fordømte foreningen CSIF en hendelse i Alcalá Meco-fengselet utenfor Madrid, hvor en innsatt forsøkte å sette fyr på en slik madrass. Hendelsen førte til produksjon av giftig røyk, og hele fengselet måtte evakueres på grunn av intens røykutvikling.

Dødsfallet i Las Palmas II-fengselet kommer bare en uke etter at marokkanske myndigheter utrykte bekymring omkring hvordan marokkanske mindreårige migranter blir behandlet på Gran Canaria.

Det har vært enkelte tilfeller av politivold på mottak for mindreårige migranter, og videoer av spesielt et tilfelle hvor betjenter slår mindreårige migranter etter en hendelse på et mottak førte til at Marokkos myndigheter videreformidlet sin bekymring til den spanske ambassaden i landet.