
Varmeste sommer på 700 år
– Vil gjenta seg, advarer forskere.
Et internasjonalt team av forskere, blant annet fra det nasjonale vitenskapsmuseet Museo Nacional de Ciencias Naturales i Spania, har analysert temperaturene sommeren 2022.
Resultatene, som er publisert i tidsskriftet 'Atmospheric Research', viser at det i denne perioden ble nådd rekordhøye temperaturer. Det har ikke vært varmere i Spania på 700 år, ifølge forskerne.
Mer intense hetebølger
Årsakene var flere og mer intense hetebølger som varer lengre, kombinert med ekstrem tørke, spesielt i nordøstlige deler av Spania.
– De siste 20 årene har hetebølger og tørkeepisoder i Spania blitt mer hyppige, men 2022 var en eksepsjonell sommer i denne forbindelse, med temperaturrekorder. Dette ble forårsaket av at svært varme luftmasser fra Afrika kom til Den iberiske halvøy oftere og mer vedvarende enn vanlig, forklarer Ernesto Tejedor, forsker ved det nasjonale vitenskapsmuseet.
Havet blir varmere
– For å bekrefte hvor unik perioden var, sammenlignet vi temperatur- og nedbørsdata for 2022 med data registrert av det statlige meteorologiske instituttet Aemet fra 75 forskjellige stasjoner over 130 år, for den eldste stasjonen, sier Tejedor.
Det forskerne avdekket var en økning i havets overflatetemperatur på 3,3 °C på det meste, 2,1 °C i gjennomsnitt; 2 °C økning i byer og fire dagers økning i varigheten av hetebølger.
Nedbøren fordamper
De høye temperaturene førte også til at nedbøren som kom fordampet raskere, slik at store områder ble utsatt for ekstrem tørke.
Det kom imidlertid ikke mindre nedbør enn forventet i perioden forskerne så på.
Varmeste på 700 år
Forskerne sammenlignet også temperaturen som ble registrert sommeren 2022 med rekonstruksjoner av klimaet i fortiden. Dette ble gjort ved å analysere trær, hvor klimatiske hendelser setter tydelige spor.
Ut fra dette kom forskerne frem til at sommeren 2022 var den varmeste de siste 700 årene. I tillegg var det den tørrste sommeren på 279 år, mener forskerne bak studien.
Tar liv
Også i 2023 har det vært ekstremvarme over store deler av Europa. Intense hetebølger har forårsaket flere hundre dødsfall.
En studie utført av instituttet for global helse i Barcelona mistet over 61 000 mennesker livet på grunn av hetebølger i Europa, fra 30. mai til 4. september 2022. De fleste dødsfallene var konsentrert i Italia, Hellas, Spania og Portugal, skriver avisa The Guardian.
Fra 1. juni til 23. august i år, anslås det at rundt 44 personer omkom som følge av heterelaterte helseproblemer på Kanariøyene.
– Vil gjenta seg
– Selv om sommeren 2022 er et ekstremt avvik i landets klimahistorie, er det et mønster med stadig varmere somre siden begynnelsen av det 21. århundre, noe som øker sannsynligheten for at slike avvik vil gjenta seg, advarer Tejedor.
Forskeren mener det må tøffere lut til for å bekjempe klimaendringene, og at innsatsen må fokuseres i områdene der befolkningen er mest sårbare, slik som i byer der varmen fanges.