Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Varseltrekanten forsvinner i Spania


Den kjente (og kanskje ikke så kjære) varseltrekanten som alle biler er pålagt å ha to stykker av skal byttes ut. Et nytt gult lys, kjent som V-16 skal erstatte trekanten og blir pålagt å ha med i bilen fra 1. januar 2026.

Frem til endringen trer i kraft skal disse to løsningene eksistere om hverandre, ifølge lovforslaget som ble godkjent på tirsdag av ministerrådet i Spania.

Med dagens regler skal man plassere en varseltrekant foran og en bak bilen dersom man får motorstopp eller havner i en ulykke.

Gult lys

I 2026 byttes disse ut med et gult varslingslys som skal plasseres på det høyeste punktet på bilen.

Når lyset aktiveres sørger det ikke bare for økt synlighet, men sender også et signal til den nærmeste trafikkmyndigheten, som dermed blir varslet om situasjonen.

En av hovedårsakene til at varseltrekanten nå skal byttes ut er at sjåføren må forlate kjøretøyet for å sette den ut.

Fra 2018 til 2020 døde 42 personer langs spanske veier etter å ha forlatt kjøretøyet sitt.

Slik fungerer V-16-varsling

Virtuell varsling

Et system kjent som et V-27-signal – en virtuell varseltrekant – er også en del av den nye loven.

Dette er et varsel som kan aktiveres i bilen for å varsle sjåføren om farefulle situasjoner lenger fremme.

Denne typen varsling blir frivillig, og kun tilgjengelig i biler som er koblet opp mot det nasjonale systemet.

Regulerer bergingstjenester

Lovdekretet skal også regulere bergingstjenester på veiene med mål om bedre sikkerhet for bransjen, som utfører rundt 11 000 redningsaksjoner hver dag i Spania. Mange av disse setter arbeidere i fare.

Siden 2017 har 18 arbeidere i bergingsbransjen som jobber langs spanske veier mistet livet.

Det nye lovforslaget inkluderer en rekke tiltak for å bedre veisikkerheten, og stiller krav til at enhver hjelpeoperasjon skal utføres på tryggest mulig måte.

Et av kravene innebærer at bergingstjenester som rykker ut må varsle gjeldende myndighet om posisjonen til kjøretøy som for eksempel har fått motorstopp.

Bergingsbiler får også forkjørsrett og kan parkere på offentlige veier for å utføre sine oppdrag, og skal til enhver tid bruke nødvendig beskyttelsesutstyr. Det stilles også krav til god nok kompetanse innen bransjen for å unngå ulykker.