Siste

Vi besøkte åpningen av Norgesuka på Universitetet i Las Palmas


På mandag kveld yret det av liv utenfor administrasjonsbygget til Universitetet i Las Palmas. Elever fra Den norske skolen, forretningsfolk og studenter ved universitetet, samlet seg i salen for å høre mer om hva Semana Noruega - Norgesuka - dreier seg om. 

Norgesuka på Gran Canaria arrangeres av det norske konsulatet  og Universitetet i Las Palmas, i anledning ankomsten til det norske seilskipet Statsraad Lehmkuhl, 30. september.

PROGRAM OG INFORMASJON:

Vil du vite mer om ekspedisjonen og Norgesuka kan du klikke her.

Nederst i saken finner du video fra direktesendingen av arrangementet.

Ivrig viserektor

Da Canariavisen ankommer blir vi møtt i døra av viserektor for internasjonalisering ved universitetet. Han forteller ivrig om den kommende uka: 

- Vi jobber for å forsterke internasjonalisering. Som et ledd i den strategien ønsket vi å organisere internasjonale uker med konsulatene på øya, for å vise frem de forskjellige samfunnene som bor på Gran Canaria, sier Jin Taira. 

Han sier konsulatet har vært veldig engasjerte i prosjektet, som skal vise frem både norsk kultur, reiseliv, gastronomi og næringsliv. 

- Dette er resultatet - en uke hvor vi alle skal bli “norske”. I dag er det Verdens turismedag, så vi fokuserer selvsagt på turisme. 

Publikum bestod av elever fra universitetet, Den norske skolen, norske innbyggere på Gran Canaria og flere nøkkelpersoner i det norske samfunnet på øya. Foto: Canariavisen

Viser frem norske tradisjoner og kultur

De neste dagene settes det fokus på norsk kultur og tradisjoner. Musikkinnslaget er det Bjørn “Lillebror” Sande Larsen som står for 29. september. Kunstutstillingen på universitetet viser frem arbeid fra de to norske kunstnerne, Tara Djume og Per Egil Ramsøy.

- Det skal også handle om gastronomi, med laks, såklart, og onsdag er dedikert til kunst. Dette er også den første utstillingen vi åpner etter pandemien, fortsetter viserektoren. 

Norges ambassadør kommer

Den store dagen blir på torsdag, da skipet Statsraad Lehmkuhl legger til havn i Las Palmas. Skipet er på en verdensomseiling som tar det innom 35 havner under en reise på 55 000 nautiske mil. 

Totalt vil reisen ta 18 måneder, med fokus på bærekraft, forskning og kunnskap om havet, som en del av FNs satsning på havet det kommende tiåret. 

Også Norges ambassadør til Spania kommer til Gran Canaria for å besøke skipet 1. oktober. 

T.v. viserektor for internasjonalisering, i midten, rektor for universitetet, Lluis Serra. T.h. Konsul Odd Are Tveit. Foto: Canariavisen

Rektor åpnet Norgesuka, på norsk (!)

Det var rektor Lluis Serra ved Universitetet i Las Palmas som åpnet Norgesuka. Det gjorde han på overraskende godt norsk, men bare etter at han påpekte hvor vanskelig det var å uttale: 

- Jeg har forberedt noen ord på norsk, men det er så vanskelig å uttale, sa han til latter fra salen. Jeg snakker flere språk men ikke norsk. Men jeg skal prøve. 

- Det er en sann glede å ønske dere velkommen til denne internasjonale uken, dedikert til Norge, sa rektor på norsk, før han tvilende så ut mot salen som klappet høyt. 

Sporty gjort, tenker undertegnede. 

- Målet er å styrke båndene og kontaktene med konsulatene på våre øyer, og de sosiale og kommersielle aktørene som jobber med relasjoner mellom forskjellige land i Europa og øygruppen vår. Universitetet i Las Palmas er en samleplass der forskjellige opplevelser møtes, og lar oss bli kjent med kulturer, opplevelser og kunnskap fra andre lengdegrader, fortsatte Serra på spansk. 

-Ideen er å dele kunnskap

Norges konsul på Gran Canaria, Odd Are Tveit, startet sin tale med gode ønsker til La Palma, hvor det for tiden pågår et vulkanutbrudd. 

- Jeg håper effektene av vulkanen er minimale, og at de kommer raskt tilbake til normalen, sa han i sin åpning. 

Deretter fikk også han salen til å flire.

- De siste 50 årene har nordmenn fått nyte det beste fra disse fantastiske øyene. Vi har kommet hit for å lade batteriene, og vi returnerer solbrente.

- Det har uten tvil ført til noen myter om oss nordmenn. Myter som at alle nordmenn er pensjonister og at vi går sakte. Ja, det er sant at vi liker sola, i vår søken etter den moderne rekefargen, sa Tveit, til latter fra salen. 

- Ideen er å dele kunnskap, ideer, og å styrke våre bånd med Kanariøyene og universitetet, fortsatte konsulen, før han forklarte litt om temaene vi skal innom under Norgesuka. 

- Alt frem mot ankomsten til One Ocean Expedition med Statsraad Lehmkuhl, som blant annet den norske regjeringen står bak, og som handler om bærekraft på havet. 

Tveit snakket videre om hvordan havet er avgjørende for oss nordmenn, om de varierende årstidene, og særegenhetene ved landets natur. 

Naturen i fokus

Under foredraget om turisme og reiseliv i Norge, ble publikum presentert for flotte videoer og bilder fra norsk landskap og kultur. 

Eugenia Fierros fra Innovasjon Norge presenterte fakta om landet og viste frem Norges naturstolthet - fjordene. 

Presentasjonen avsluttet hun med en quiz, der publikum konkurrerte mot hverandre fra mobilen.

Noen videosnutter fra åpningen av Norgesuka i Las Palmas:

Bærekraft

Utover i Norgesuka skal det også arrangeres lærerike foredrag for elevene ved universitetet. 

- Vi skal ha to konferanser om fremtiden for maritim bærekraft og norsk suksess innen sport, forteller viserektor Taira til Canariavisen, og fortsetter: 

- Statsraad Lehmkuhl skal også åpne for noen studenter, så i helgen er det skipet som står i fokus. 

Ut over i uka blir det også paneldiskusjoner om norsk sjømat, vikingenes mattradisjoner og foredrag fra og om norsk industri og foretak, slik som den norske Sjømannskirken, Kongsberg og Otech.

Seilskuta Statsraad Lehmkuhl ankommer snart Gran Canaria. Det feires med Norgesuke i Las Palmas. Foto: Bruno Girin, CC BY-SA 2.0

Når Norgesuka er over er det Mexico som står for tur. 

- Om to uker har vi Mexico-uke. Vi skal også ha arrangement basert på UNESCO-verdier, forteller viserektor Taira til Canariavisen, og hinter til at vi må komme dit også. 

https://www.youtube.com/watch?v=JISutBFNHUU