Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Vil beholde røykeforbud på uteservering etter pandemien


Den spanske kreftforeningen AECC i Las Palmas ønsker at hoteller og utesteder fortsetter med et totalt røykeforbud i uteserveringen, også etter at pandemien er over.

Forslaget kommer i forbindelse med Verdens tobakksfrie dag-kampanjen som markeres hvert år den 31. mai, og foreningen vil jobbe direkte opp mot utestedene og bedriftene for å skape oppmerksomhet rundt dette.

Mange bedrifter vil derfor henge opp plakater og skilt med budskap mot tobakk, som ifølge foreningen står bak opptil 90% av dødsfallene forårsaket av lungekreft på for eksempel Gran Canaria.

Bybussene i Las Palmas kommer også til å dekkes av budskap mot tobakk på denne dagen, og det samme vil treningssentre både i Las Palmas, Gáldar, Arucas og sør på øya.

22% av unge røyker daglig

Foreningen har i år også lagt stort fokus på de unge. Hele 22% av kanariere mellom 15 - 24 røyker tobakk daglig.

– Tallet er skremmende. I tillegg vet vi at det første møtet med tobakk skjer tidligere og det er ti år gamle barn som allerede har prøvd sigaretter, sier psykolog Ismael González til La Provincia.

Forbudt på offentlig sted

Under pandemien har det blitt forbudt å røyke på offentlig sted dersom man ikke kan overholde en minst to meters avstand til alle rundt seg. Det er heller ikke lov å røyke mens du går eller er i bevegelse, og det er forbudt å røyke på utesteder, selv i uteserveringen i Spania.

Denne avgjørelsen ble tatt fordi forskning viser at tobakksrøyk kan bidra til å spre viruset over større avstander, ifølge Healthline.com.

Som følge av dette gikk forbruket av tobakk på offentlig sted kraftig ned. Samtidig er situasjonen en ganske annen hjemme hos folk.

– Vi har ikke statistikk, men forbruket i private hjem har nok ikke variert fordi nikotin er en veldig avhengighetsdannende substans, sier González.

Røykeforbud på strendene

Feriekommunen Mogán sør på Gran Canaria var tidlig ute med røykeforbud på for eksempel strendene, som ble innført allerede i 2012.

I 2020 ble forbudet utvidet til å gjelde alle strandområder, og dermed forsvant røykeområdene. Både i 2012 og 2020 skapte sakene kraftig debatt i sosiale medier.